Борисов: Опитвам се да държа „сглобката“!

Опитвам се да държа „сглобката“! От кого се плашат ПП-ДБ? Или имат разбирателство с „Възраждане“ и БСП?

Това попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с ветото на президента Радев върху закона за енергетиката.

И добави: Премиерът Денков каза, че „Лукойл“ имат да плащат. На базата на това изказване казахме, че те трябва да си платят данъците.

Борисов е във Варна, където говори пред журналисти по актуални теми, преди да участва в предизборно събрание с членове и симпатизанти.

Той приветства активността на кабинета по построяването на нови реактори в Козлодуй. „Парламентът е взел решение за 7-и и 8-и реактор. Приветствам това, което е направило правителството. Сумата 500 милиона е малка. Трябват 1,5 млрд., да се започне изграждането на отделна мощност. Да се направи отделна строителна компания която обслужва този процес“, заяви той.

Според него всичко трябва да се случва „на светло“. „Всички да му се радваме. Това държи България на ядрената карта на Европа“, доволен е Борисов.

В отговор на въпрос за предстоящото извънредно заседание на парламента заради ветото на президента върху Закона за енергетиката Борисов заяви: „Кое е лошото да има заседание, след като може да приемем поправките и от вторник „Лукойл“ да плаща по тези 73 стотинки, за които говорим“.

Той посочи, че са длъжни да спазят законовия срок от 15 дни за ветото. „Не виждам проблем закон, който сме гласували заедно с ПП-ДБ и ДПС и сега да бъде отхвърлено ветото. Той е важен за плащанията по плана за възстановяване. В него има ясно оформен материал, според който от вторник „Лукойл“ ще започне да плаща тези 73 стотинки. Доказахме година и половина, че между единия и другия бренд разликата е от 60 до 100 долара. Тази дерогация дава предимство пред другите в Европа, затова трябва да е по-евтин бензина и дизела за българите. Карахте по 4 лв и Асен Василев обвиняваше младежкия ГЕРБ, че вдига цените. Сега пак сме виновни“, ядоса се лидерът на ГЕРБ. 

Според него и премиерът Николай Денков, и Мария Габриел правят всичко възможно за предвижването на приемането ни в Шенген. Той изтъкна вчерашната си среща в австрийското посолство с представители на ЕНП, както и срещи на Кирил Петков с европейските либерали. „И МВР заработи добре в борбата с нелегалната миграция. Всички държави в ЕС имат своите проблеми и използват външно-пол събития“, коментира той.

Критиките от ПП-ДБ, че външният министър Габриел е трябвало да е по-активна по темата Шенген го ядосаха. „Моя милост като бе премиер, друг да ми е виновен – представяте ли си такъв въпрос? Вие не сте виновен, външната министърка е виновна“, заяви той

По-късно председателят на ГЕРБ Бойко Борисов присъства на едно от заключителните предизборни събития на партията във Варна. Той бе в града, за да подкрепи за нов мандат настоящия кмет на областния град Иван Портних. 

„Повече от всякога имаме нужда управленски постове да се държат от компетентни хора“, припомни евродепутатът Емил Радев.

Депутатът и бивш министър Краsен Кралев се възмути от изявлението на финансовия министър Асен Василев и „шофьорчето, което се нарича спортен министър“.

„Правителствата на Борисов направиха инвестиции над 500 млн. без да искат ангажимент от спортни клубове и общини. Те са подготвили 10 млн., а искат и 50% от вас. Откъде клуб по гимнастика ще вземе 200 млн.? Това е популизъм, за да не дадат и един лев. Няма да забият и един пирон. ГЕРБ няма алтернатива!“, категоричен бе той.

Зам. -председателят на ГЕРБ Даниел Митов посочи, че на местна почва не се налага да се прави сглобка. „Необходимо е силно представителство и на Иван (бел. ред Иван Портних), и на листата и на районните кметове. Това ще означава гарантирано качество на услугите – ясли, градини, паркови пространства, инфраструктура. Не харесвам експериментите, а опонентите ни се стремят да започват с експерименти, а Иван (бел. ред Иван Портних) е гарант за приемственост в управлението, и за резултати“, посочи депутатът.

На трибуната се качи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше посрещнат с бурни аплодисменти. 

„Едно нещо във Варненска област, което сме обещали, да не е построено от нас преди 3 години, ми кажете. Дайте ми един пример за направеното през последните три години. Магистралите са потънали в мръсотия. На ”Хемус” постоянно имаше проверки. Не е честно. И навън го виждат. От една средна европейска държава, станахме най-слабата държава на Балканите”, обясни той.

„Когато се върнем да управляваме, можем да обещаем, че „Хемус“ отново ще стане приоритет. И Търново-Русе. България без тях не може. Трябва да свържем юга и севера. Дуранкулак, Варна Бургас – тази връзка трябва да се направи, сиреч магистрала „Черно море“. Този път сега да остане крайбрежен туристически. Да има и транзит за тировете, обясни той пред хиляди симпатизанти на партията и добави:

„Ние строяхме и по тъмно, и по светло. Сега до Варна щеше да има магистрала, „Хемус“ щеше да е готова. Като ни изтече мандатът и си тръгвахме, оставихме 1,35 млрд. да ви я достроят. Сега питате ще се построи ли. Не – похарчиха парите. 1,2 млрд. оставихме за ВиК. Няма ги. Дефлацията е над 5 млрд., сега взимаме още 5. Каква Хемус?“, гневен заяви той и добави:

Все някога ще има и трети мост на Дунав. Всяка държава си има интереси. Румъния – своите. Не мога да го обещая. Но приоритети ще са „Черно море” и „Хемус”. Обединете се и направете нещо добро за Варна. Аз не се карам, опитвам се тази сглобка да я държа. Сега трябва да се съберем, ветото неслучайно е в последния момент. От кого се плашат ПП-ДБ или имат разбирателство с „Възраждане” и БСП, не знам. Премиерът Денков каза, че „Лукойл“ имат да плащат. На базата на това изказване казахме, че те трябва да си платят данъците“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов припомни, че по времето на управлението му във Варна са идвали канцлери, премиер, президенти, председатели на ЕП, ЕК – „не можеше да ги преброите“.

„Стегнете се, изберете силна местна власт, за да си отстоите интересите. Варна сме я направили не заради Портних, а за хората от града и областта, за всички, които живеят тук“, призова варненци Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се ядоса, че като минал Ришкия проход видял ями, колкото не е виждал години назад. „Не е пипано. От Шумен магистралата, дясната лента, 3 г. не е поддържана. Близо 3 г бе умишлено задържано развитието на държавата. Това е факт, както и да си кривите душите. Едно непостроено от нас ми покажете – катедрала, стадиони, зали…“, заяви Борисов.

И подчерта, че тези дни край Драгоман видял мръсотия до шия и пътеки за мигранти. „Магистралите – потънали в мръсотия, а само за миналата зима, която бе като днешния октомври – над половин млрд. са изхарчени за зимно почистване. Нямаше зима. Мълчание, не е честно – не им вършите услуга. Шамарите отвън вървят. Виждат ни че като нация не се развиваме“, обясни Борисов.

Той се ядоса и на идеята за закон „за донос да ти дават пари“. „Издаваш съседа и ти дават пари. Връщаме ДС, доносниците, официално. Ако го бяхме предложили, какво щеше да се говори, вой щеше да има“, гневен бе той.

„Тези хора ги интересува само да са във властта. Ето Терзиев няма да е общински съветник. София го интересува, само ако е тартор. Затова не е в общинската листа“, каза Борисов по адрес на ППДБ. 

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram