Борисов за върнатия мандат от Трифонов: Страхливец, 165 депутати не му стигат! Излъга хората

Премиерът Бойко Борисов коментира днес решението на „Има такъв народ“ да предложи за премиер Антоанета Стефанова, която след това щяла да върне управленския мандат.

„Ето това се казва „политически страхливец“! Страхливец е този, който със 165 заявили подкрепата си депутати казва, че са му недостатъчни и му трябват 240. С цялото ми уважение към Антоанета Стефанова. Ако тя е премиер, за всяко нещо ще ходи да пита депутата Трифонов? Не знам, на мен ми беше интересно да видя техните експерти министри така, както ние ги показахме“, 
заяви премиерът в началото на предавано на живо във Фейсбук съвещание с министри и експерти, посветено на Плана за възстановяване и развитие.

В коментара си за отказа на „Има такъв народ“ да състави правителство Борисов допусна, че държавата ще изпадне в хаос:

„А ние сега като от пещерата излиза. Добре, че има Фейсбук. Едно съобщение и след това ние трябва да си правим другите изводи. Ми ние сме вече граждани. Искаме този, който ще ни управлява, да излезе и да каже как. Или играят с Радев някаква игра, за да държат държавата в хаос? Не знам. Да искат да се отива на нови избори след тези? С още десетки милиони похарчени. Те нямат капацитет да ги проведат. И както се обзаложих, че Слави Трифонов няма да излезе за премиер, ще излъже хората, той ги излъга, това са още 2 месеца шикалкавене“, коментира
 на живо премиерът в оставка Бойко Борисов  предложението на ИТН за премиер в лицето на шампионката по шах.

Благодаря на Тошко Йорданов за сърдечните извинения вчера към Росица, изтъкна той и добави: „Странно е, когато говориш безнаказано и СЕМ не те спира, в същото време да продължиш по този начин вече като управляващ и носещ отговорност“.

„Според мен партията, която управлява трябва да отиде да си вземе мандата и е редно да обясни, защо със 165 мандата не може да управлява. Да си покаже министрите. Ние им предложихме мажоритарния вот.

Какво ще се случи следващите месеци, отново ще се дадат над 50 милиона за избори. Вместо тези пари да бъдат дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Никой не ги кара да бягат – страхливец е този, който със сто шейсет и пет депутата казва, че не му достигат… Трябва да носиш цялата отговорност. С цялото ми уважение към Антоанета Стефанова – тя за всичко ще пита какво да се прави…, коментира Борисов.

„Интересно ми беше да видя техните експерти, така както ние ги показахме. Сега ние трябва да си говорим само за шах. Малко са специалистите със знания в тази област, в която несъмнено Стефанова е много силна“, добави той.

Подигравка с избирателите на „Има такъв народ“ е намерението световен шампион по шах да отиде да вземе и върне мандата – абсолютна безотговорност. 

„Не случайно всички кредитни агенции, включително и прогноза за на ЕК е такава, че БВП в края на годината ще започне да расте от 3 – 3,5 до 5 % следващата година. Те знаят Плана и това, което предлагаме“, обясни Борисов. По думите му сега ще се види песимизъм.

„Когато разберат, че в България, освен ГЕРБ, друг не иска да носи политическа отговорност, отговорност за стабилността, ще се види кредитните агенции какво ще направят. Ще е политическа криза, защото изборите ще доведат до същото, освен ако не променят Конституцията и не забранят на ГЕРБ да се явява на избори. При тази конструкция ще влезем в тежка политическа криза след следващите избори. И тогава ще ги питам какво ще правят, пак ли ще отговарят – ми, нямаме мнозинство. Като нямате мнозинство какво правим, кажете отсега, нека знаят хората“, допълни той.

„Влизаме в най-опасното време – хем пандемията не си е отишла, хем трябва да сме много мощни и да излезем от кризата. Дайте трамплините, пак казвам, тогава ще гласуваме за вас, покажете по-добро от нашето“, каза още Бойко Борисов.

„Щом са заявили, че един световен шампион по шах ще отиде да вземе мандата и да го върне, това е абсолютна безотговорност. За мен това е подигравка с избирателите им“, допълни той.

Борисов се обърна към експертите, разясняващи Плана за възстановяване и устойчивост, като заяви, че при тях е демокрация и всеки може да говори каквото пожелае. „Нямате забрана да се изказвате“, уточни той.

Относно санирането Борисов коментира, че първо са се насочили към големите бетоновите блокове. „Около 130 хил. души вече живеят в санирани жилища. Комунистите така бяха строили в големите градове, че имаше само бетон и панел. Тези блокове са вече в последните си години живот. Това означава хората да живеят в опасни сгради и да бъдат изселвани. Затова започнахме от тях, за да удължим с още 30 години живота на панелките“, поясни той. Борисов заяви, че където и да се отиде хората питат за санирането.

Ние ще търсим абсолютно мнозинство. Освен всичко това ще кажем къде ще отидат парите, а в това е в директна помощ за бизнес, подкрепа за водородната и газовата инфраструктура, наука и иновации, подкрепа за домакинствата, искащи соларни батерии, инвестиции в образованието – това което правихме 4 г. и ЕК го толерира“, каза Борисов.

Не изкарват план за развитие на страната, защото той носи политическа отговорност, а те са отишли в парламента, за да създадат хаос. Това каза още премиерът в оставка.


„Няма да го видите планът. Аз тайно се надявах да изпаднем в патова ситуация. А ние изпаднахме в цумцванг политическите партии в България. Всеки ход е грешен оттук нататък след отказа на депутатите. Това се казва в шахмата цумцванг – патова ситуация, в която не могат да се победят. Ние вече сме в съвсем друга позиция“, каза Борисов.

„Ние нямаме претенции, че сме писали Библията или един съвършен инструмент. Ние сме използвали потенциала, който има в България, да направим един добър план. Да го поправят, да го изхвърлят, да го махнат, каквото искат да го направят. Ако ние управляваме този план вече щеше да бъде в Европейската комисия. Щяха дори да са ни го върнали за доработка по различни теми. Щяхме пак да сме го пратили, пак да се е върнал, за да добавим конкретика. Те затова не изкарват този план, защото той носи политическа отговорност. А те се готвят и използват парламента сега за предизборна кампания. Те не са отишли да работят там. Те са отишли, за да създадат хаос“, подчерта премиерът в оставка.

Той изтъкна, че ще се инвестира и в енергийната ефективност на жилищата, не само на големите блокове а и на малките къщи. „Разбира се и в железниците, които се очертават като най-екологичния транспорт. Неслучайно преди дни пуснахме метрото и до Горна баня“, добави Борисов.

Сигурно ни слушат малко хора, каза премиерът в оставка. „Ние нямаме претенции да говорим от името на народа всеки ден, макар че имаме най-много гласове на изборите“, добави той.

От своя страна вицепремиерът в оставка Томислав Дончев допълни, че няма нищо лошо в подкрепата за енергийна ефективност. „Да не коментираме, че това съответства в една препоръка на Европейската комисия в ЕС да се инициира вълна от саниране. Проблемите, които има България, са проблеми и в други държави-членки. Ако планът има специален акцент, това например са зелените политики, които са близо 40% от ресурса. Ако има втори акцент, това безспорно са образование, иновации и икономическа трансформация“, допълни той и уточни, че са се опитали да отворят целия микс от политики. „Всички проекти, които ще бъдат финансирани от плана, са съобразени с всичко останало. Ангажирали сме се с провеждането на реформи“, каза още той.

В следващите години и Мария Бакалова може да стане кандидат за премиер – очаквах във всеки момент снощи и Мая Манолова да влезе на Оскарите и да грабне статуетката, заяви на шега Борисов. 

„Аз даже и снощи като гледах Оскарите, браво на нашето момиче. Радваме се и сме щастливи, в следващите години тя може да стане и кандидат за премиер – явно по това ще се определят новите кандидати за премиери, а не по политическата им отговорност, опит и знание. Между другото имаме хора с по 8 езика, с по 10 езика, така че трябва и тях да ги покажем. Очаквах във всеки момент снощи Мая Манолова да влезе на Оскарите и да почне да им иска документацията. Обаче не се появи, как може, това е за първи път да не се появи на Оскарите, да грабне статуетката и да иска да я изследва“, заяви Бойко Борисов.

Гражданите видяха каква безотговорност цари, как искат да ни хвърлят в хаос при 165 депутата мнозинство и да се отива на нови избори, каза още премиерът в оставка.

„С още десетки милиони похарчени не за STEM кабинети, а за избори. Те нямат капацитет да ги проведат. Както се обзаложих, че Слави Трифонов няма да излезе за премиер, а ще излъже хората, той ги излъга. Няма да покаже кабинет, защото това са още 2 месеца шикалкавене – дайте ни цялата власт и ние ще ви покажем какво можем. Не, излезте и кажете – ето нашия План, ние отричаме STEM кабинетите и искаме еди какво си, ще направим това, това и това. Нека хората да избират“, заяви Бойко Борисов.

„А ние сега като от пещерата, добре че има „Фейсбук“ – едно съобщение и трябва да си правим другите изводи. Ние сме вече граждани, искаме този, който ще ни управлява да излезе и да каже как. Или играят някаква игра с Румен Радев, за да държат държавата в хаос. Не знам, но има ли по-нормално от това да излезеш и да кажеш – считам, че моята партия е най-добрата, аз съм кандидат за премиер, с няколко езика. Има една препратка в съобщението, че Антоанета Стефанова знае 5 езика“, каза още Борисов.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram