Бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“: Няма изтичане на радиация

Няма проблем с изтичане на радиация от АЕЦ, каза Валентин Николов – бивш директор на АЕЦ „Козлодуй” и на Български енергиен холдинг.

„Проблем е, че водородът с който се охлаждат реакторите, е взривно вещество, но за щастие системата е успяла да идентифицира изтичането на водород“, успокои той.

„Трябва да се види какъв е проблемът. Може да са некачествени уплътнения, може да е нещо друго. Ако не бъде отстранена повредата, освен пропуснати ползи, ще тежат и фактически загуби“, заяви експертът.

„Ако се наложат санкции на всичко руско, това означава, че „Фраматом” няма да може да вземе компонентите, които асемблира и да ги достави на АЕЦ „Козлодуй”, смята той.

„Реакторите на АЕЦ „Белене” се съхраняват, но въпросът е за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, обясни Николов и добави, че до 2032 година може да бъде пуснат 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, но е нужно политическо решение.“

„България е стратегически център и все повече нашите партньори започват да се оглеждат в това, което сме създали, а то е 80% от инфраструктурата на Балканите да е в България”, добави той пред NOVA.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram