Ангел Найденов: Не можем да си позволим да дадем въоръжение на Украйна, това ни въвлича в конфликта

Със сигурност на срещата с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин ще стане дума България да помогне на Украйна с въоръжение. Ще стане дума и за допълнително разполагане на сухопътни компоненти на наша територия.

Това мнение изрази в студиото на Нова телевизия бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Той обаче е на мнение, че ние не можем да си позволим да даваме нищо, а по-скоро трябва да искаме от НАТО. Попитан какво трябва да искаме, Найденов заяви: „Всичко, каквото предвиждат плановете за отбраната не само на националната територия, но и като част от отбраната на Алианса“.

Според Би Би Си американският министър на отбраната Лойд Остин по време на обиколката си в Европа, по-специално в България и Словакия, ще обсъди със съюзниците на НАТО „системите за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят”.


Според Би Би Си„САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят – и можем да очакваме системите за противовъздушна отбрана да бъдат обсъдени по време на пътуването на американския министър на отбраната Лойд Остин в Словакия и България”.

Ангел Найденов обаче е категоричен, че излизане на конфликта извън територията на Украйна би означавало въвличането на НАТО и прекрачване на прага на Трета световна война.

„Няма нова фаза в конфликта, но има нов момент от страна на украинската армия. Тя минава в контранастъпление. Смята се, че Русия използва преговорите и прекъсването на сухопътните операции, за да прегрупира силите си”, уточни Найденов.

Ангел Найденов обясни, че еър полисинга, който трябва да се осъществява в небето на България, е нов тип мисия, при която трябва да се атакуват вражеските сили със всички средства.

Той коментира, че страната ни не се движи в синхрон с общите отбранителни действия на НАТО и изоставаме.

Ген. Аню Ангелов, също бивш военен министър, заяви, че за отбраната на страната е необходимо настаняването на многонационални сили, които да компенсират дефицитите в армията ни. Според него са необходими противовъздушни и противоракетни сили, каквито нямаме.

„Нашият зенитроракетен комплекс няма разпознаваща функция „свой-чужд”, което може да постави под заплаха от т.нар. приятелски огън дори българските самолети“, заяви той.

Ангелов също е на мнение, че страната ни не може да си позволи да предостави голяма военна помощ на Украйна. „Единственото, което можем да дадем, са преносими зенитно-ракетни комплекси, които имаме на складове или противотанкови ракети. Всичко останало е огромен дефицит за страната ни. Недостатъците трябва да бъдат покрити от сили на съюзниците”, добави той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram