„Алфа Рисърч“: Срив на „Има такъв народ“ и трето място за „Продължаваме промяната“

Вследващия парламент „Има такъв народ“ от първа политическа сила може да бъде пета, а наскоро обявената формация на доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме Промяната“ се нарежда на трето място. В парламента ще има шест партии, като първа политическа сила ще е коалицията ГЕРБ-СДС, следвана от „БСП за България“.

Формацията около Мая Манолова и Николай Хаджигенов „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ може да получи 3.2% от гласовете на избирателите и така остава под прага от 4% за влизане в парламента. Това сочи проучване на „Алфа Рисърч“ сред извадка от 1123 души, направено между 4 и 10 октомври.

Прогнозните данни на социологическата агенция през септември отреждаха на партията на Слави Трифонов второ място с 16.9% от гласовете, докато статистиката през октомври сочат подкрепа от едва 10.4% от избирателите. Така „Има такъв народ“ е с много близък до очаквания резултат на „Демократична България“, като коалицията може да получи малко по-висок дял от гласовете. Така обединението може да бъде четвърта политическа сила в бъдещия парламент с 10.9%
https://e.infogram.com/6a252db4-1cd2-46aa-9dfe-06c8ace3c147?parent_url=https%3A%2F%2Fwww.dnevnik.bg%2Fizbori_2021%2F2021%2F10%2F12%2F4264188_alfa_risurch_sriv_na_ima_takuv_narod_i_treto_miasto_za%2F%3Ffbclid%3DIwAR2DkGVguKnufLulKOCTDAXRQKiaKOBoyMwqIAKCrwgho02LaatskawfQ3U&src=embed#async_embed*

Данните на социологическата агенция през септември отново сочеха, че най-много гласове ще получи партията на Бойко Борисов, а през октомври подкрепата се увеличава от 21.1% до 23.1% от предпочитанията на избирателите. Оспорвана се очаква да е битката за второто и третото място, смята „Алфа Рисърч“, като тя да бъде между „БСП за България“ (16.8%) и коалицията „Продължаваме Промяната“ (15.9%). Още преди да бъде официално обявен проектът на Петков и Василев данните на „Алфа Рисърч“ предвиждаха формацията да тръгне с 8-9% подкрепа.
Всичко, което трябва да знаете за:Избори 2021 (1274)

„В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите ѝ, но COVID кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите“, обобщава „Алфа Рисърч“, имайки предвид въпроса с двойното гражданство на бившия министър на икономиката. Очаква се решението на съда дали към момента, в който Петков е приел поста, е бил и канадски гражданин. Неговата позиция е, че е било достатъчно преди да застане начело на министерството да е представил необходимите документи за отказ от второто си гражданство.

Според социологическата агенция на парламентарните избори биха гласували 47.6% от имащите право на глас, което би означавало по-висока, макар и с малко, избирателна активност от предходните извънредни парламентарни избори. На вота на 11 юли гласуваха 42.19% от хората. „Алфа Рисърч“ допуска, че очакването за с около 400 хил. гласували повече може да не се сбъдне, ако се влоши COVID ситуацията, както и по-сложната задача за гласуване с машина на два избора едновременно.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram