Азерският газ потича към България

Има възможност да получаваме азерски газ. Това ще стане през съществуващата връзка при Неа Месемврия. Това обяви на брифинг Кирил Петков. Той даде да се разбере, че това е една от причините за смяна на борда на „Булгаргаз“.

„Неа Месемврия“ е точката на свързване на газопровода TAP с гръцката газопреносна система на DESFA. България беше договорила връзка IGB (Комотини – Стара Загора), а нейното строителство беше забавено заради пандемията от коронавируса.

Премиерът Кирил Петков посочи, че вече е получена нотификация, че азерският газ ще влиза в България през газопреносна система през „Кулата – Сидирокастро“. Припомняме, че преди години те беше модернизирана – обемът ù беше разширен, а потокът – обърнат.

„Уволнението на съществуващото управление на „Булгаргаз“ е функция на факта, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. В момента водим разследване и сме сигурни в голяма степен, че част от решенията, които те са взели резултират за високите цени на газа“, посочи Петков.

„Трябва да се види какъв процент идва от „Газпром“ и какъв от азерския газ и дали това е предопределило повишаването на цените“, допълни Кирил Петков.

Така премиерът обвини „Булгаргаз“ за високата цена на газа на пресконференция след извънредното правителствено заседание. По думите на Петков се очаква службите да повдигнат и обвинения. Премиерът поясни, че сегашните назначения в Борда на „Булгаргаз“ са временни, а постоянните ще станат факт след публични конкурси, които ще се проведат по най-прозрачния начин.

От „Газпром“ годишно България купува рекордните за Балканите около 3 млрд. куб. метра природен газ. В момента получаваме газ от Русия през „Турски поток“ и входната точка „Странджа“.

Кабинетът „Борисов – 3“ се отказа от транзита през Украйна за сметка на Турция.

България има договор за внос на 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от находището „Шах Денис II“ в Каспийско море. Той не се изпълняваше заради забавянето на пускането на връзката Комотини-Стара Загора.

По темата за цените на електроенергията, Петков уточни, че фактурите за ток, които ще се получат през февруари месец, ще включат компенсациите за декември и януари месец. Те ще бъдат значително по-ниски.

„Този бюджет е бюджета на растежа. Инвестициите от държавния сектор ще бъдат 5.8% от вътрешния продукт. Дефицитът изцяло финансира инвестициите“. Това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерски съвет.

„Тази година ще инвестираме много категорично. 8.2 млрд. в капиталови инвестиции. Ще инвестираме и в човешки потенциал. За първи път ще има безплатни детски градини от април. Ще инвестираме и в пенсии. През следващата година няма да има нито един пенсионер под прага на бедността“, допълни Кирил Петков.

„Създаваме работна група, в която ще се обсъждат помощите за общините за болници, детски градини, училища. Докато не се изчистят обаче неяснотите в обществените поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление. Осветлението не е голям процент от разходите на общините. Искаме да отделим политическия пиар с реалната нужда от помощ. Всякакви разлики от четири пъти над цените ще се анализират. Тези пари могат да платят голяма част от сметките за ток, ако се разходват по правилния начин”, посочи Кирил Петков.

61 млн. лв. допълнително се отпускат от бюджета за компенсации за ВиК дружества в страната, за да няма нарушения в качеството на водата, разкри премиерът.

1 час БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram