Агнешкото гони цената на филе „Елена“

Цената на агнешкото месо в Бургас скочи драстично, показва проверка на Флагман. В малките месарски магазини на пазар „Краснодар“ прясното агнешко струва 18-19 лв. за кг . В големите хипермаркети е още по-скъпо – 21-22 лв.

Търговски твърдят, че продават с минимална надценка. Производителите и доставчиците надували цената. Нещо повече, предупредили ги, че агнешкото тепърва ще поскъпва и ще достигне до 24 -25 лв. на кг по Великден. Толкова струват някои разфасовки на деликатесното филе „Елена“ в хипермаркети.

Според обясненията им, фуражът скочил много, токът, който плащат месарниците също се повишил драстично, както и горивата. Пазарната логика била – агнешкото да поскъпва, аргументирали се доставчиците.

„Не ни е удобно да продаваме на тези цени, но няма как. Заради това поръчахме малко количество агнешко – да видим как ще върви“, каза една продавачките.

Наша проверка показа, че миналата година цените са достигнали до 14 лв. за килограм навръх Великден.

Междувременно и експертът Мика Зайкова предупреди, че инфлацията вдига рязко цените на храните, с повече отколкото отчита НСИ. По думите й кашкавалът се е повишил с 27 %, сиренето с 20 %, брашното с 40 %, яйцата с 35 %. Мика Зайкова смята, че следващият продукт, който ще поскъпне рязко е оризът. Според твърденията й, той щял да стигне до 10 лв. за килограм (сега е 3 лева, б.а.).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram