Прокурорът по ”Барселонагейт” се проверява за нарушения в работата

Прокурорът Стефан Христов, който наблюдава делото ”Барселонагейт”, се проверява за евентуално нарушение на трудовото законодателство. Това пише ”Сега” по твърденията източници от Софийската градска прокуратура.

Причината за проверката е, че Христов е издал устно разпореждане няколко служители да се явят на работа на 3 юни, събота. За работа в почивен ден обаче е трябвало да бъде уведомена Илиана Кирилова, която е шеф на Софийската градска прокуратура. Това в случая не е сторено. На работа в почивната събота са били призовани един шофьор, един деловодител, един прокурорски помощник и един специалист от регистратурата за класифицирана информация.

Ще се проверява какво са извършили въпросните служители. Не се ревизират действията по самото разследване, твърдят източниците от прокуратурата.

След като проверката приключи, ще се преценява дали има основание срещу Христов да бъде образувано дисциплинарно производство, което вече би могло да доведе и до наказание.

„Съществуват разумния основания да се смята, че по този начин е допуснато нарушение на трудовото законодателство. В настоящия случай е следвало административният ръководител да бъде уведомен, за да се изготвят заповеди за полагане на извънреден труд и по този начин да бъдат защитени правата на служителите. Предмет на проверката не е какви действия по разследването са извършени, кога и защо, тъй като това е единствено и само от компетентността на наблюдаващия прокурор“, гласи официалната позиция на Софийската градска прокуратура.

На 3 юни прокуратурата извърши претърсвания и изземвания по делото „Барселонагейт“. Ден по-рано главният прокурор тогава Иван Гешев поиска от парламента да бъде свален имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да може да бъде обвинен за пране на пари по казуса. Борисов отказа да се раздели доброволно с имунитета си и беше направена специална комисия, която да проучи стотиците страници материали, внесени от Гешев в Народното събрание.

Междувременно и.д. главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че няма намерение да изтегля исканията на Гешев за депутатски имунитети. Лидерът на ПП Кирил Петков сам се отказа от своя, но още не е ясно дали и кога ще бъде призован в прокуратурата, която изневиделица възроди разследването, че не е декларирал канадското си гражданство, когато стана икономически министър през 2021 г.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram