Банковите сметки за заплатите без такси се оказаха подигравка

Министърът на финансите Асен Василев увери, че има договорка с „Борика“ във всички пощенски клонове в страната да се инсталират терминали, на които да може да се тегли без такса.

Обещаните банкови сметки, по които да се получават и теглят заплатите без такси, се оказаха подигравка. Банките ще премахнат таксите само по платежната сметка за основни операции – услуга, която почти нито един работещ не ползва.

След 1 септември 2023 г. банките ще предоставят безплатни услуги по платежна сметка за основни  операции, съобщиха днес от Министерството на финансите.

Темата е много актуална, след като чрез закона за държавния бюджет за 2023 г. фирмите с над 100 души персонал бяха задължени да изплащат заплатите единствено по банков път. Мярката е с цел изсветляване на доходите от труд, а депутатите и правителството поеха ангажимента да договорят с банките в страната по-ниски такси за обслужване на банковите карти и сметки, по които служителите получават заплатите си. Министърът на финансите Асен Василев дори обясни, че има договореност с Асоциацията на търговските банки да бъдат премахнати таксите за хора с най-ниски доходи, чиито работодатели ще бъдат длъжни да превеждат парите им по банков път.

Оказва се обаче, че това облекчение ще бъде само за т.нар. платежна сметка за основни операции. Такива сметки може да откриват само граждани, които нямат до момента никакви други сметки в банки, т.е. това е единствената банкова услуга, която ползват. Така от безплатни тегления на пари от заплата отпадат и всички, теглили кредити.

„Във връзка с многократни запитвания Министерството на финансите прави следните уточнения, свързани с възможността гражданите да получават своите трудови възнаграждения по т. нар. „платежна сметка за основни операции“, посочиха днес от финансовото министерство.

От 1 септември 2023 г. физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за основни операции, като тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, се казва в съобщението на МФ.

Проблемът е, че платежната сметка за основни операции е изключително ограничена услуга. От 2017 г. насам евродиректива задължи банките в ЕС да създадат условия гражданите лесно и на поносима цена да може да си откриват сметка, да имат дебитна карта и да правят плащания. Целта е да се помогне на бедни хора, на младежи, студенти, мигранти и пенсионери – които най-често са извън банковата система – да ползват някои от най-популярните финансови услуги.  БНБ може да ограничи таксите единствено по тези сметки. За целта всяка година централната банка публикува осреднена тарифа по стандартните разплащателни сметки като услугата по платежната сметка за основни плащания не трябва да надвишава осреднената тарифа.

Проблемът е, че банките не желаят да предлагат такива платежни сметки и не популяризират тяхното съществуване. Често банковите служителите дори не знаят за „евтините“ сметки или подвеждат клиентите, като им обясняват, че те са само за социално слаби, на които да се получават помощи. 

„Условие за използването на платежна сметка за основни операции е лицето да няма открита друга платежна сметка в банка, чрез която да може да използва посочените платежни услуги“, предупреждава и Министерство на финансите. Всеки гражданин ще има право само на една платежна сметка за основни операции. Чрез сметката за основни операции могат да се извършват услуги като внасяне на средства по сметката, теглене на пари в брой от гише или банкомат, както и други платежни операции на територията на страната в левове. Гражданите ще могат да теглят посочените средства от сметката за основни операции безплатно само на банкомати на обслужващата банка.

Задължението по банков път да се изплащат възнагражденията по трудов договор не засяга наетите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Преди да влезе в сила безплатната платежна сметка за основни операции, трябва да се приемат промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които в момента са обявени са обществено обсъждане, посочват от финансовото министерство.

Източник: segabg.com, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram