2 храни, които дават тласък на либидото

Ако част от личната ви подготовка за еротични дейности включва подхапване на някаква лека храна, с която да потушите глада си, за да не ви разсейва по време на акт, свързан с физическо усилие, е възможно да знаете нещо за хранителните афродизиаци.

Афродизиакът представлява субстанция, която подсилва или увеличава либидото, а именно енергията и желанието да правиш секс, и подклажда възбудата. Афродизиаците оказват пряко въздействие както върху менталната настройка, така и върху някои чисто физически функции като ерекция, ускорен сърдечен ритъм, повишено кръвно налягане и усилена лубрикация.

Сигурно сте чували, че стридите са мощен афродизиак, а шкембе чорбата с много чесън – мощен анти-афродизиак, но съществуват доста по-„злободневни“ храни, които често попадат в менюто ни и за които не си даваме сметка, че оказват влияние върху желанието ни.

От зеленолистните зеленчуци до плодовете с високо съдържание на вода, ще се изненадате колко много натурални хранителни продукти само чакат да ги изядете, за да изстрелят либидото ви в космоса. При някои, те го правят чисто на биохимично равнище, докато при другите имат по-скоро плацебо ефект (да речем, че има нещо секси на културно ниво в това да ядеш ягоди със сметана по без дрехи). Но във всички случаи, резултатът е ясен.

Все пак, е добре да знаете, че не всички реагират на афродизиаците по един и същ начин. Както със сигурно сте чели на минимум 183927 места, всеки организъм е индивидуален, така че не е странно някои от вас да се чувстват по-ентусиазирани и жизнени след прием на мазнини и протеини, а други – след консумация на въглехидрати.

Вижте храните, които са способни да дадат съществен „kick“ на любовното ви желание и други, които неочаквано могат да го сритат в ъгъла.

Понякога е достатъчно да си представим как зехтинът попива в комат топъл хляб или овкусява доматената ни салата, за да се възбудим. Но има и конкретни причини маслиновото олио да е толкова секси. То е богато на антиоксиданти, които поддържат кожата гладка и свежа и подпомагат функциите на целия организъм. Освен това, зехтинът е използван за еротични и отпускащи масажи още от времената на древните египтяни. А те със сигурност са знаели какво правят. Нали не мислите, че Клеопатра е омаяла Юлий Цезар и Марк Антоний просто с пърхане на мигли от косми на норка?

Руколата, този все още непопулярен зеленчук у нас, бавно и сигурно се превръща в символ на изискания и подбран вкус. Свежата зеленина, в комбинация с ядков аромат и пикантна нотка, подобна на синапа, го превръщат в идеална съставка на всякакви зелени салати, пасти, пица и други ястия, идващи от италианската кухня.

Освен богат вкус, руколата радва и с безброй полезни съставки. Далечният роднина на зелето, карфиола и ряпата има малко количество калории, които се компенсират от голямо количество хранителни съставки.

Лечебните ѝ свойства се дължат най-вече на големите количества витамин С. Той е мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма. Освен това способства изчистването на токсините.

Бета-каротинът в руколата се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенния витамин А. С антиканцерогенни качества е и сулфорафанът в зеленчука. Това я прави храна номер едно в борбата с всички заболявания. Освен това, солидната доза витамин А защитава от горещите лъчи на слънцето.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram