Учени: Нови капки за нос предпазват от коронавирус

Новият медикамент носи името „AeroNabs“

чени от „UC San Francisco“ публикуваха своe изследване в научната платформа bioRxiv, посветено на създаден от тях специален спрей за нос. Те са убедени, че с негова помощ човек може да се предпази от опасния коронавирус, информира DW.

Русия започна производството на ваксината срещу COVID-19

Назовахме новия медикамент „AeroNabs“, казва биохимикът Питър Уолтър, който е германец по рождение. В неговата лаборатория в Щатите е бил разработен въпросният препарат.

Целта е вирусът да се атакува още в носната кухина

Пред АРД  професорът обяснява следното: „Името възникна поради това, че превърнахме определени молекули в аерозол и успяхме после да произведем от тях аерозолни изпарения. Вдиша ли ги човек, те попадат дълбоко в белия дроб, където могат да атакуват вируса, още преди той да е проникнал в клетките на организма.

90 нови случая на COVID-19 у нас, 47 са излекувани

Американският учен, чиято кандидатура за Нобелова награда по медицина е била обсъждана вече на няколко пъти, се надява, че този препарат може да осигурява 24-часова защита от инфекция с коронавирус.

Екипът около него е произвел в лабораторни условия изкуствени протеинови молекули, сходни с т.нар. нано тела. Те са способни да заблудят патогените, причиняващи различни болести. Идеята на учените е следната: молекулите да се прикрепят към короновидната форма на опасния вирус и по този начин да го обезвредят. „Молекулите разполагат със свързочни сегменти, с които могат да се прилепят към вируса“, обяснява Уолтър. Стане ли това, те вече не се отделят от него и напълно го деактивират.

Какъв е механизмът на защитата

За да онагледи този механизъм, Уолтър описва пътя на инфекцията: вирусът навлиза през носната кухина в организма. Там той атакува човешките клетки и после прониква надълбоко в белия дроб, където се размножава. „Ако успеем да задържим вируса в носната кухина, произведените от нас AeroNabs  ще свършат добра работа“, казва професорът.

Как тенът може да ни предпази от коронавирус

Сърбия въвежда PCR тест за влизащите от България

Друг плюс е, че въпросното вещество може лесно да се произведе в големи количества, и че производството му е сходно с това на инсулина. Ако ефективността му бъде доказана в клиничните изследвания, които предстоят, то може да се появи на пазара още идните месеци. Професор Уолтър казва, че екипът му вече води разговори с производители.

Източник: https://www.vesti.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram