Рядка комета свисти към Земята

Неовайс C/2020 F3 вече видима и ще бъде най-близко до България на 23 юли

Мнозина казанлъчани вече успяха да я заснемат и да публикуват фотосите си в социалните мрежи.

Снимка: Ivan Tarpanov

Неочаквана комета, която изуми учените, когато бе открита по-рано тази година, вече е видима с просто око.

Кометата, наречена NEOWISE C / 2020 F3, е открита от астрономите с помощта на инфрачервения телескоп NEOWISE на НАСА на 27 март тази година. F3 премина през перихелия си на 3 юли следобяд, на разстояние от Слънцето около 44 млн. км. Космическото тяло доскоро се наблюдаваше само преди зазоряване, а от няколко дни насам вече се вижда и нощем след свечеряване, като с всяка следваща вечер то ще се издига все повече над северозападния хоризонт.  Сега тя се намира в съзвездието Рис, според специалисти ще можем да я наблюдаваме до края на месеца (ако не се разпадне като повечето комети напоследък), а на 23 юли NEOWISE ще премине най-близо до Земята – само на 103,52 млн. км. Тогава можем да я наблюдаваме на зазоряване, но тя няма да бъде така ярка, тъй като яркостта намалява с отдалечаването й от слънцето. 

Руският космонавт Иван Вагнер публикува в Туитър снимка на явлението, заснета от него на Международната космическа станция, като добави, че тази комета е „най- ярката за последните 7 години“ . 

Макар да е достатъчно близко за невъоръжено наблюдение, ако разполагате с бинокъл или любителски телескоп, това ще направи гледката към кометата в пъти по-зрелищна. 
През август ще се разделим с NEOWISE F3, а тя ще продължи орбитата си във външната част на Слънчевата система. Отделете време да се насладите на небесното тяло, тъй като то ще се завърне чак след около 7000 години!

Още вижте във видеото: https://www.youtube.com/watch?v=AiIXFqLXMnQ&feature=emb_title

Източник: Списание 8

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram