„Ропотамо“ стана на 60

На този ден през 1962 г., преди 60 години, резерватът „Ропотамо“ е обявен за народен парк със Заповед 2080 на Главно управление на горите („Държавен вестник“, бр. 71 от 1962 г.). ➡Областта около течението на р. Ропотамо с площ от 846, 9 хектара, обхващаща лонгозна гора, е обявена за резерват с решение от 13 януари 1940 г. на тогавашното Министерство на земеделието и държавните имоти.

➡Решението е взето по предложение на учени биолози след обсъждане в Съюза за защита на родната природа. През 1992 г. статутът на резервата се променя на резерват със строг режим и се разширява територията му на 1000, 7 хектара.

➡През 1993 г. резерватът е обявен за обект с международно и национално значение за опазване на биологичното разнообразие за науката и културата.

➡На територията на резервата се намират няколко природни обекти – лиманът на р. Ропотамо, лонгозни гори, които на тази географска ширина се срещат много рядко, различни скални феномени, мочурища, блата и други.

➡Там са и някои обособени по-малки резервати – резерват „Аркутино“ и лонгозната гора около него, резерват „Змийски остров“, разположен недалеч от брега на морето, резерват „Водни лилии“ – впечатляващ с красивите си водни лилии и резерват „Морски пелин“ с находище от морски пелин на площ от 140 дка.

На снимката: Изглед от река Ропотамо през юли 1963

Пресфото-БТА: Георги Викентиев/архив

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram