Рембранд за вкъщи

Разгледахме нелепите кражби на „Писъкът“ /на снимката горе/, отмъкван два пъти. Но има ли по-интересни статистики и истории, свързани с обири на произведения на изкуството? Кои картини са изчезвали повече от два пъти? Колко ли пъти е крадено най-краденото произведение на изкуството? Дали има по-абсурден грабеж от този на „Писъкът“ с мъжете, които не могат да изкачат стълбата от първия път? 

Картини на Франс Халс, Якоб ван Ройсдал, Рембранд са отмъквани повече от два пъти 

Картината „Две смеещи се момчета с халба бира“ от 1626 г. на холандския майстор Франс Халс дори е открадната за трети път на 26 август 2020 г. от Хофе ван Аерден, малък музей в Леердам, Нидерландия. Според Art Newspaper крадците са нахлули в музея посред нощ и макар да са задействали алармата, са успели да задигнат картината преди появата на полицията. За първи път произведението е било откраднато през 1988 г. от маскиран мъж, който заплашил охраната на музея с пистолет, съобщава New York Times. Върната е три години по-късно от бодигарда на незаконния им собственик – холандски престъпник, който бил убит в Ню Йорк. Вторият грабеж е през 2011, когато картината изчезва за няколко месеца преди полицията да арестува четирима мъже, докато се опитвали да я продадат обратно на музея. 

Друга картина, отмъквана три пъти, е „Царевичното поле“ на Якоб вас Ройсдал. Между 1974 и 2002 картината, описана от Ан Стюарт като „абсолютен шедьовър“, е похитена три пъти в „дома си“ в резиденцията „Ръсбъро“. Последният път е открита в къщата на ирландска двойка, защото крадците били много убедителни в своята „молба“ да я съхраняват там. 

„Портретът на Якоб дьо Гейн III“ си е спечелил името „Рембранд за вкъщи“, защото е краден цели четири пъти от галерия „Дълич“ в Лондон. През 1966 г. похитителите пробиват дупка в задната врата на музея; през 1973 г. е открадната от мъж на велосипед; 1981 г. картината е проследена до такси, където единият от крадците я увил в калъфка на възглавница; в последния (за сега) четвърти път през 1983 г. Рембрандът е намерен на железопътна гара в Германия. „Якоб дьо Гейн III“  държи рекорда на Гинес за най-много документирани кражби на една картина, макар съвсем да не е единственото крадено произведение на художника. Има 81 сигурни обира на негови произведения, като това може и да не е пълният списък, тъй като броят се отнася само за публични кражби. 

Рекордът за най-крадено произведение на изкуството е на „Гентският олтар“

Картината на Хуберт и Ян ван Ейк е преживявала всичко. Почти е унищожена при пожар, едва не е изгорена от разбунтували се калвинисти, фалшифицирана е, разграбвана, разчленявана, цензурирана, крадена дори от Наполеон, преследвана през Първата световна война, задигана многократно по време на Втората световна война, преди да бъде спасена от „Хората на паметниците“, миньори и екип от двойни агенти. Единият панел все още липсва, заменен от копие, а разследването продължава и до днес с досие от 2000 страници. 

В момента произведението се съхранява в белгийската катедрала „Св. Бавон“ в бронирана витрина на стойност 35 млн. долара. 

Пикасо, Матис и Ван Гог са любимци на крадците 

Винсент Ван Гог е сред най-крадените художници в историята . По данни на ARCA са откраднати 37 картини на Ван Гог, три от които по два пъти. Последната кражба е извършена нощта на 6 срещу 7 декември 2002 г. Крадците проникват в музея през покрива и с помощта на чукове разбиват прозорец на първия етаж. Звучи много сходно с кражбата на „Писъка“… може би затова води до толкова сериозни критики по отношение на сигурността в световните художествени галерии.

Броят на откраднатите картини на Матис е 205. Последната кражба е през 2010 г., когато от парижкия Музей за модерно изкуство са откраднати произведения, оценявани на 100 млн. евро. Освен Матис, тогава са откраднати творби на Пикасо, Леже, Брак и Модиляни

Пикасо е начело на класацията за най-краден художник на всички времена, според списък, съставен от Art Loss Register. Според данните 1147 от неговите произведения са изчезвали, като някои от тях все все още липсват. През 2019 г. година бе намерен „Портретът на Дора Маар“ след двадесет годишно издирване. 

Любима абсурдна история: Библиотекар заменя 125 картини със свои дубликати 

Само за две години – от 2004 до 2006 г. – един библиотекар в Академията за изящни изкуства в Гуанджоу постепенно заменя 125 картини със свои дубликати на изкуството. Сяо Юан продава творбите на различни търгове за общо 6 милиона долара. При залавянето му, той все още притежавал откраднати произведения на изкуството на стойност 11 милиона долара.

Сяо се защитава, като твърди, че подобни измамни кражби са изключително разпространени в арт средите. Той дори смята, че неизвестни художници са заменили неговите фалшификати със свои собствени фалшификати. 

Арт акция

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram