На големия екран: какво ще гледаме през 2022

Супергерои, нови прочити на култови поредици, дръзки жени, световни конспирации и приключения са някои от акцентите на най-чаканите филми за тази година. 

355

Посрещаме 2022 с Джеска Частейн, една от най-следените, забавни и търсени актриси в момента. В “355” тя се съюзява с Пенелопе Крус, Лупита Нионго, Даян Кругер и Фан Бин Бин, за да издирят свръхсекретно оръжие. Ще се насладим на вълнуващи бойни сцени и много екшън. Появяват се и двама от най-привлекателните мъже – Себастиан Стан и Едгар Рамирез. Филмът вече е по кината и можем да ги видим в действие.

Писък

През 1996 година легендарният Уес Крейвън и сценаристът Кевин Уилямсън променят завинаги облика на съвременния хорър със световноизвестният „Писък”. Култовият филм се завръща с част от оригиналният актьорски състав и някои нови лица. Отново преследваме Гоустфейс, а Дюи, Сидни и Гейл споделят своият опит с новобранците, за да преборят заедно маскирания убиец. 

За съжаление, загубихме Уес Крейвън през 2015 година, но двамата млади режисьори Тайлър Гилет и Мат Бетинели-Оплин, които са се нагърбили със задачата да върнат „Писък” на големия екран, вече имат един успешен филм на ужасите във филмографиите си – “Докато смъртта ни раздели”. Очакванията са високи, а филмът е на екран от 14 януари.

Uncharted: Извън картата

Какво ти е необходимо, когато тръгнеш по следите на изгубено съкровище? Изглежда отговорът е – трима секси мъже и много екшън. Нашумелият Том Холанд е по следите на нещо много голямо в компанията на своя ментор и приятел, изигран от Марк Уолбърг. Лошият, с когото ще си препречат път, е Антонио Бандерас. Филмът е на екран от 11 февруари и няма причина да не го гледаме! 

Батман

Няма как да не споменем интерпретацията на режисьора Мат Рийвс за младите години на Брус Уейн, преди се превърне в познатия ни Батман. Робърт Патинсън наследява ролята от Крисчън Бейл (който до този момент е може би най-успешният Батман) и Бен Афлек. Предстои да го видим на 4 март в компанията на Зоуи Кравиц, Колин Фарел и Анди Съркис.

Операция Форчън: Троянски кон

Гай Ричи се завръща с “Oперация Форчън: Троянски кон”, заснета главно вТурция с Джейсън Cтейтъм, Джош Хартнет, Хю Грант, Кари Eлуис и Oбри Плаза. Елитният разузнавач Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм) трябва да работи съвместно с известен актьор, за да спре продажбата и разпространението на смъртоносни оръжия. Много екшън сцени и забавен хумор ни очакват на 18 март.

Изгубеният град

Следващото приключенско заглавие е “Изгубеният град”. Задава се на 25 март и е със Сандра Бълок и Чанинг Тейтъм в главните роли. Тя е писателка на приключенски еротични романи, а той е моделът на корицата им. Става така, че тя наистина е отвлечена, а той се опитва да я спаси. Следва поредица от нелепи ситуации и дългоочакваната поява не на кого да е, а на Брад Пит. 

Севернякът

А сега се отправяме към един далеч по-мрачен свят, в който обаче киноманите тръпнем да се потопим на 22 април. “The Northman” или „Севернякът” на режисьора на „Вещицата“ и „Фарът“, Робърт Егърс е най-амбициозното му творение и предлага много митология, символика и психология, но залага и на насилие, в тон с тематиката. Епичен трилър, чието действие се развива в Исландия в началото на X век и разказва историята на викингски принц, който търси отмъщение за смъртта на баща си. Участват Александър Скарсгаард – абсолютно достоен за викингски принц, Аня Тейлър-Джой, Никол Кидман, Итън Хоук, Уилям Дефо.  

Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта

Стивън Стрейндж се завръща и е неспособен сам да се справи със задачата да овладее излезлия от равновесие свят. Решава да потърси помощ от живеещата в изгнание и бореща се със собствените си вътрешни демони бивша Отмъстителка Уанда. Двамата се сблъскват с редица препятствия и противници, сред които някогашния ментор и майстор на мистичните изкуства Карл Мордо, безсмъртното древно създание Шума-Горат и с може би най-голямата заплаха за вселената до момента – покварената версия на самия Доктор Стрейндж. Фантастичният Бенедикт Къмбърбач отново влиза в обрраза му, а филмът е на екран от 6 май. 

Топ Гън Маверик

Очакваме “Топ Гън Маверик” да се завърне на 27 май и да ни помете. Адреналинът отново се вдига с любимите бойни пилоти на няколко поколения. Няма как да минем и без авиаторските якета и очила, белязали модата завинаги (и мотоциклетът, разбира се). В свят на дронове, иновативни оръжия и постоянно развиващи се технологии, какво ще научат новите звезди на авиацията от безспорните асове на своя випуск Пийт „Маверик“ Мичъл и Том „Айсмен“ Казански? 

Джурасик свят: Господство

През 1993 година Стивън Спилбърг възкреси динозаврите в кината с мегахита “Джурасик парк”, който завинаги промени облика на киното и сложи началото на един от най-успешните и обичани франчайзи. На 10 юни 2022 година величествените създания се завръщат на големия екран в триумфалната финална част на филмовата поредица “Джурасик свят: Господство” на режисьора Колин Тревъроу, в компанията на Крис Прат и Брайс Далас Хауърд.

Арт акция

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram