Радиотелескоп откри доказателства за първата суперпланета в Космоса


Екзопланетите са интересен феномен, който представлява все по-голям интерес за учените. Само за няколко години мощните телескопи ни позволиха да открием повече от 4000 подобни обекти в Космоса. Изследването на галактиката не е приоритет единствено на NASA, тъй като много астрономи от цял свят също допринасят за откриването на подобни планети.

Такъв е примера с международен екип от учени, които си партнират във впечатляващ проект, който им позволява да открият първата „суперпланета“, чрез радиотелескоп. Въпросният обект е кръстен с името BDR J1750+3809 и е разположен на 212 светлинни години от нашата планета в съзвездието Херкулес. Суперпланетите от този тип са описвани още като студени кафяви джуджета или паднали звезди.

За първи път са теоритизирани още през 60-те години на миналия век и се отличават с атмосферна композиция, която е сходна с газовите гиганти в Слънчевата система. Въпреки това кафявите джуджета са много по-големи като размер, тъй като могат да имат до 80 пъти по-голяма маса от Юпитер, информира NewAtlas.

Името кафяво джудже е предизвикано от специфичната особеност, че тези обекти орбитират в пространството между звездите и техните планети. Стандартният начин за откриване и изследване на суперпланетите е да се открият с инфрачервени лъчи в пространството. Детайли за формата и структурата им се появяват с допълнителен анализ с мощни радиотелескопи.

Този път, обаче учените прилагат различен метод за откриване на BDR J1750+3809, използвайки радиотелескоп с ниска честота Low-Frequency-Array (LOFAR). Съоръжението е ситуирано в Холандия, но учени от обсерватории на остров Хавай използват данните от него, за да изследват Космоса.

Настоящото откритие е сериозно доказателство, че радиотелескопите са подходящи за откриване на космически обекти, които са твърде студени за инфрачервените телескопи. Въпреки внушителните си размери, обаче кафявите джуджета не могат да предизвикат необходимите процеси, за да се превърнат в звезди./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram