Пет планети ще се подредят една до друга утре сутрин

Тази седмица на нощното небе ще се случи рядко срещано подреждане на пет планети, съобщава StarWalk. Но ако искате да видите и петте, ще ви е необходимо много ясно небе, безупречно време, безпрепятствен изглед към източния хоризонт и вероятно бинокъл или телескоп.

Как да видите рядкото подреждане на 5 планети тази седмица

Сутринта на 17 юни, около час преди изгрев слънце, погледнете на изток, съветва vesti.bg. Там ще видите един ярък обект близо до хоризонта – Юпитер. Той ще бъде най-ярката от петте планети и най-лесната за забелязване. Няма как да я пропуснете.

След това погледнете леко нагоре и надясно. Там над югоизточния хоризонт трябва да можете да видите Сатурн. Той ще изглежда по-тъмен и по-малък от Юпитер, но все пак трябва да се вижда с невъоръжено око.

Планетарно подреждане се нарича явлението, при което няколко планети се появяват на земното небе от една и съща страна на Слънцето по едно и също време, според Star Walk.

Всъщност това събитие не е подреждане на планетите в някакъв вид парад на планети в нашата Слънчева система. По-скоро е визуално явление, при което можем да видим планетите близо една до друга в малък участък от небето. И все пак това подреждане все още е красиво и рядко срещано. Следващото стойностно подреждане на 5 планети, според StarWalk, ще се случи отново едва на 8 септември 2040 г.

Най-добрият ви шанс да видите подреждането е преди изгрев слънце на 17 юни.

Възможно е да е трудно да забележите планетите сред други звезди, включително съзвездия. StarWalk заяви, че приложение като Sky Tonight може да бъде полезно за намиране и идентифициране на планетите.

За някои хора парадът на планетите ще бъде видим дни преди и след 17 юни, но 17-ти е най-добрата дата за наблюдение на планетите, защото тогава те ще блестят най-ярко.

Факти

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram