Открит е вероятно нов вид гигантски динозавър. Черепът му е близо 2 м

Екип от търсачи на вкаменелости, воден от известния колекционер Стив Ечес, е открил смятаният за най-пълен юрски череп на плиозавър, намиран някога.

Ечес и неговият сътрудник Крис Мур прекарват седмици, висейки от скалата, за да изкопаят вкаменелостта и да я занесат на безопасно място. „Това е върхът на всичко, в което съм участвал“, казва той пред New Scientist. „Всичко, което искам е повече информация. Науката е нещото, което ме привлича“, казва той.

„Много е вероятно това да е нов вид“, казва Джудит Сасун, водещ експерт по плиозаври в Бристолския университет. Особено интересен е големият сагитален гребен на вкаменелостта – костен гребен в задната част на черепа.

„Височината на гребена може да е показател за различията между мъжкия и женския пол“, казва Сасун. И, което е още по-интригуващо, гребенът може да не е напълно оформен, което предполага, че животното е било все още младо. С вече огромния череп от 1,7 м и потенциал за растеж това добавя още едно доказателство, че плиозаврите са били много по-големи, отколкото се смяташе досега. „Разполагаме с фрагментарни данни: прешлени или кости и т.н., които предполагат, че наоколо е имало по-големи плиозаври. Просто все още не сме открили черепи.“

Освен това новите компютърни томографии на сензорните ямички, открити на муцуната на влечугото, показват, че те са били свързани с кръвоносни съдове и сензорни нерви, способни да откриват промени в налягането, което би могло да помогне на плиозаврите да ловуват плячка.

Благодарение на пълния набор от вкаменени зъби в една преплетена челюст учените вече разбират повече от всякога за ловните и хранителните способности на плиозаврите.

Черепът ще бъде показан на обществеността през следващата година в колекцията Etches в Дорсет, Великобритания.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram