Непреходната красота на великденските яйца на Фаберже (снимки)

Най-известните великденски яйца в света без съмнение са тези, изработени от изключителния бижутер Карл Фаберже. Наследник на бижутерска фамилия, чиито корени са в хугенотската аристокрация на Франция, той се ражда и живее в Санкт Петербург.

Работата му е забелязана от руския император Александър III. През 1885 г. той поръчва на Фаберже първото яйце, получило впоследствие името „Кокошчицата“. „Черупката“ на яйцето била от бял емайл, вътре имало „жълтък“ от злато, в който се криела миниатюрна кокошчица от цветно злато. Вътре в кокошката имало копие на императорската корона и тънка верижка с рубинов медальон. След този първи шедьовър руските императори ежегодно поръчвали яйца на Фаберже. Александър III ги подарявал на жена си, а наследникът му Николай II подарявал всяка година по едно на майка си и на съпругата си Александра.

Всяко яйце било уникално и съдържало изненада. 54 такива яйца били направени за императорското семейство. Още около 25 – за други клиенти. Днес са известни само 65 яйца на Фаберже.

След ревоюлюцията през 1917 г. бижутерското семейство трябва да бяга от Русия, за да се спаси от болшевиките. До края на живота си през 1920 г. Карл Фаберже живее в Швейцария.

Синовете му продължават бизнеса като реставратори на бижута. От 1940 г. фирмата се занимава със създаване и производство на парфюми. През 2011 г., след 90-годишно прекъсване, „Фаберже“ се завръща към ювелирното производство.

Вижте някои от най-красивите образци на това изкуство, запазена марка на легендарния Фаберже:

Яйце с решетка и рози. Снимка: Музей на изкуствата в Балтимор, Мериленд/Уикипедия

Датски дворец. Снимка: Музей на изкуствата в Ню Орлиънс/Уикипедия

Херувим и колесница. Снимка: Уикипедия

Въртящи се миниатюри. Снимка Катрин Ветцел/Музий на изкуствата във Вирджиния/Уикипедия

Кошница с цветя. Снимка: Уикипедия

Датски юбилей. Снимка: Уикипедия

Лебед. Снимка: Фондация „Edouard et Maurice Sandoz“, Лозана, Швейцария/Уикипедия

Люлка с гирлянди. Снимка: Колекция на Роберт М. Ли, САЩ/Уикипедия

Паун. Снимка: Фондация „Edouard et Maurice Sandoz“, Лозана, Швейцария/Уикипедия

Колонада. Снимка: Коллекция на Елизабет II/Уикипедия

Пролетни цветя. Снимка: Колекция „Вакселберг“/Уикипедия

Плошад Славейков

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram