Настъпи китайската Нова година- годината на Черния воден тигър

Това е най-дългият и важен празник в китайския календар. Неговото начало не е с фиксирана дата и зависи от лунния календар, като винаги е между 21 януари и 20 февруари. Продължава около 15 дни – до деня, в който Луната е най-ярка.

Традиционният цвят на празника е червен. За него се смята, че гони злите сили и носи късмет. Червени фенери и китайци в червени дрехи могат да се видят навсякъде. Палят се бамбукови пръчки и се приготвят характерни за празничната трапеза ястия, които задължително включват месо и риба, както и кнедли, и оризови кейкове.

Всяка година символите се променят според китайския календар. 2021 се провежда под егидата на Металния бик, а следващата, 2022, ще се проведе под знака на водния тигър.

Общо в източния календар има 60 символа, които циклично се заменят един друг. Според китайския зодиак този символ носи късмет на всички активни и активни хора. Според популярните вярвания за хората, родени под знака на Тигъра, 2022 е годината на съдбата, време на драматични промени и изпълнение на желанията.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram