МВР иска имунитетът на Пеевски да бъде свален

Проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван. Затова ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура, научи „Сега“. МВР бе сезирано срещу Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари. От пресцентъра на МВР потвърдиха пред „Сега“, че сигналът на БОЕЦ е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, но не коментираха какво е заключението на ГДБОП.

Ако прокуратурата се съгласи с изводите на ГДПОБ, процедурата за сваляне на депутатски имунитет включва сезирана на парламента от главния прокурор. При този сценарий депутатът може сам да се откаже от защитата си, или да чака парламентът да разгледа искането на главния прокурор. 

„Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и  началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му“, обясниха преди време сигнала си БОЕЦ. Те допълниха, че вече са сезирали прокуратурата по темата, но държавното обвинение е отказало да бъде образувано разследване.

Сега БОЕЦ настоява да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 г. и началото на 2022 г.

Миналия септември, по време на заседание на заседание на комисията в 46-ото НС, която проучва действията и бездействията на българските институции във връзка с наложените от САЩ санкции за корупция на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, стана ясно, че за последните 20 години прокуратурата е работила по 14 преписки срещу Делян Пеевски. 13 от тях са прекратени, без да прераснат в дела, а едно е прекратено като досъдебно производство. „Виждаме как прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в дейността му никакъв проблем“, коментира тогава настоящият правосъден министър Надежда Йорданова, която по онова време оглавяваше парламентарната комисия „Магнитски“. „Големият брой прекратени преписки за Пеевски трябва по-скоро да ни тревожат, отколкото да ни радват. Има въпроси спрямо действията на разследващите органи“, смята тя.

През 2014 г. по нареждане на прокуратурата НАП направи ревизия на Пеевски, след която бяха преизчислени данъчните задължения на фирмите на семейството му и бяха платени общо над 300 000 лв. данъци. Прокуратурата тогава представи това като голям успех.

Миналата седмица се разбра, че НАП изненадващо е направила ревизия на Пеевски покрай проверките по „Барселонагейт“. Ревизията е приключила светкавично – за месец и половина. По неизвестни причини тя обхваща само 2020 г. и е установила, че депутатът не дължи нищо. Ревизията е започнала на 5 октомври 2021 г., след публикация в разследващия сайт Bird.bg, че Пеевски е един от българите в международното разследване „Досиетата Пандора“, като не е декларирал връзките си с три офшорни дружества. Като депутат Пеевски е длъжен да обяви всички свои фирми в имотната си декларация в публичния регистър. Пеевски посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, „никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки“. По закон обаче и офшорките без дейност задължително се декларират. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram