Мощите на тримата влъхви се пазят в Кьолнската катедрала

През Седновековието им дават имена: Каспар, Мелхиор и Валтасар

Тримата влъхви (на английски: Three Wise Men или Three Kings в превод – Тримата мъдреци или Тримата царе) е общоприето название в западноевропейската традиция на влъхвите, поднесли даровете си на малкия Иисус Христос на Рождество. Смята се, че техните мощи се съхраняват в Кьолнската катедрала в Германия.

Кои са тримата мъдреци?

В Евангелието не се казва нищо повече за тях.  Едва през Средновековието възниква традицията с назоваването на техните имена и приписването им на царски сан. Според западноевропейските разбирания влъхвите са трима – Каспар, Мелхиор и Валтасар и имат царски произход. В някои държави като Италия „Празникът на тримата влъхви“ е неработен ден.

В православието тримата влъхви не се смятат за царе и нямат имена.

В евангелския текст мъдреците идват в Йерусалим от Изток, следвайки звезда, оповестяваща раждането на новия юдейски цар. Новината смущава цял Йерусалим, но най-вече Ирод, царя на Юдея. Юдейският владетел повиква източните мъдреци при себе си и им казва да намерят новородения Иисус, за да се поклони и той на новия цар. Влъхвите продължават радостни следването на звездата и тя ги отвежда във Витлеем, точно на мястото, където се намират Младенецът и майка му Мария. Те падат и се покланят на новороденото момче. Принасят му съкровищата си: злато, тамян (ливан) и миро (смирна). Мъдреците не се връщат при Ирод, понеже получават насън откровение. Заминават за страната си по друг път.

В Евангелието влъвхите са наречени μάγος, което обикновено се превежда като магьосници. Според най-разпространената класическа версия в античните времена така са наричани жреците на зороастризма – религия, която по време на Рождество Христово е била широко разпространена не само в Изтока, но и в самата Римска империя. Съгласно езотерическата традиция тримата влъхви пристигат във Витлеем от земите на презвитер Йоан. Ориентацията им по Витлеемската звезда предполага, че са били астролози.

Какво означава влъхви?

Историята на тримата влъхви е разказана в Новия завет – в евангелието на Матей. Влъхва означава всъщност жрец, добър магьосник, гадател. Такива били и тримата влъхви, разпознали в новородения Исус Божия син. Водени от светла звезда, те се отправят към Витлеем, за да поднесат на Исус дарове – злато, ладан и мира. Ладан е скъпа ароматна смола, която в древността се поднасяла в знак на особено благоволение. Тримата влъхви я поднесли на Иисус като дар за Бога в него. С мирото помазвали умрелите като дар за смъртния човек в Иисус, а за царя в него тримата мъдреци дарили злато.

Интерпретацията за тях

Много са интерпретациите на сказанието за тримата влъхви. Дълго време се водят спорове за точния им брой. В крайна сметка броят на даровете, поднесени на Исус, определя и броя на влъхвите. Имената им – Каспар, Мелхиор и Балтазар – се споменават за пръв път през VI век. Впоследствие се наложило и виждането за техните националности. Смята се, че Каспар е бил африканец, Мелхиор европеец, а Балтазар азиатец. Мощите на влъхвите били открити през III век. Според преданието телата им били пренесени първо в Константинопол, след това в Милано. През 1164 година Фридрих Барбароса ги занася в Кьолн, където се намират и до днес в прочутата Кьолнска катедрала.

Празникът на тримата влъхви католическата църква отбелязва на 6 януари. В православието този ден е Богоявление. С този празник вече от пет десетилетия насам в Германия е свързана традицията на т. нар. звездопевци. Стотици хиляди деца и юноши в цялата страна обикалят по домовете, пеят песни и събират дарения. Годишната акция на зведопевците е с хуманитарна цел, като средствата са предназначени за нуждаещи се деца по цял свят.

  • Снимка:  Четириъгълната централна част на олтара в Кьолнската катедрала с изображение на поклонението на тримата влъхви пред Иисус. Автор: Щефан Лохнер

Следвай ме

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram