Любимите ни художници и техните странни навици

Леонардо да Винчи 

Да Винчи е художникът дарил Мона Лиза с мистериозната ѝ усмивка. За да се превърне в един от най-великите художници на всички времена обаче, е трябвало да се посвети на каузата напълно. И той го прави. До такава степен, че отказва да спи, за да има повече време да работи. За да остане енергичен, без да губи осем часа на ден в спане, той измислил своя техника. Художникът правел 20- минутна дрямка на всеки четири часа.Така спял по около два часа на ден и успявал да остане адекватен в начинанията си. 

Винсент ван Гог 

Любител на изкуството или не, всеки е чувал нещичко за Ван Гог. Освен, че сам отрязва ухото си, има нещо по-странно свързано с него, което си струва да се спомене в тази статия. Случвало се е Художникът да яде боите си. И докато версията, че ядял жълта боя  защото мислел, че ще го направи щастлив, е широко разпространена, се оказва, че не е вярна. Известно е, че художникът е страдал от депресия и е прекарвал време в институция за душевно болни. В записките си,  лекуващият лекар на Ван Гог, пише, че художникът пиел терпентин и понякога ядял боите си, с цел да се отрови. 

Уилям Търнър 

Любимият художник на Британия – Търнър е известен като “Художникът на Светлината”. Хората продължават да се влюбват в необикновените му пейзажи и до днес. Оказва се, че той самият понякога използвал необикновени материали за картините си. Търнър втривал тютюн в платната си, като вярвал, че това му помагало да създава по-красиви светлосенки. 

Салвадор Далѝ

Салвадор Далѝ е може би най-известният представител на сюреализма. Той е добре познат с любопитството си към човешкото подсъзнание и не е тайна, че много от  картините му са вдъхновени от сънища. Не винаги обаче човек помни какво е сънувал. Заради това, Далѝ измисля своя практика, с помоща на която да запомни гледките от сънищата си. Преди да заспи, той поставял метална чиния до леглото си и над нея държал ключ. Когато вече заспивал и тъкмо започвал да сънува, ръката му се отпускала, и той изпускал ключа. При падането върху металната чиния ключът го събуждал – тъкмо на време, за да запамети видяното. 

Климт 

Изкуството на Климт показва колко много той е обичал жените и се е старал да ги възхвалява. Освен жените обаче, художникът е бил голям фен и на котките. Този факт е свързан с едно странно неговот вярване. Климт смятал, че ако слага котешка урина върху   скиците си, това ще им помогне да не избледнеят и да се запазят във времето. Както се досещате – не е бил прав. 

За изкуството

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram