Лесен фън шуй за всеки

Китайското изкуство фън шуй е свързано с много други интересни теории – за въздействието на камъните и минералите, на цветовете, на ароматите. Малко или много се убеждаваме, че прилагаме елементи от това изкуство всеки ден. Фън шуй ( вятър и вода ) е навсякъде в дома ни.

Ето някои доказателства:

Обичаме стайните растения или имаме домашен любимец? Това е хубав фън шуй. Растежът в саксията, цъфтежа на цветята, особено традиционното по българските ширини мушкато носят отличен фън шуй. Котките, кучетата, които се разхождат от стая в стая, разнасят положителната енергия и не и позволяват тя да застоява само в едно помещение. Рибките са символ на паричното благополучие, а чуруликането на птичките пораждат добро настроение.
А може да обичаме да си майсторим разни неща, да шием, да плетем? Това е едно от най- хубавите подаръци за един дом – в него да има неща, правени с любов и с мисъл за определен човек.

На терасата имаме вятърни чанове? Или на входната врата на магазина? Мелодичното им звънкане и ефирно движение привличат добрата енергия към къщата и създават добро настроение на посетителя.

Обичаме да палим свещи за романтични поводи? Огънят символизира страстта и порива за живот, които са добро начало на една вълнуваща нощ. А може би просто ароматна свещ докато взимаме вана. Трептенето на пламъка събужда скритата енергия, а с подходящ аромат постигаме спокойствие и освобождаване от тревогите или пък оживление и весело настроение.

Харесваме да слагаме снимки в рамка на видни места в дома или трофеи, дипломи, скъпи сувенири от пътувания? Запазените моменти, когато сме били победители или просто щастливи някъде или с някого носят винаги усмивка от приятни спомени и гордост от постигнатото, от извървения път. Това дава увереност, самочувствие и събужда желание за нови такива моменти.

Пролетното почистване, миенето на прозорците, поправянето на течащи кранчета, периодичното прочистване от ненужни, счупени предмети и електроуреди, дори каденето с тамян или други ароматни треви – всичко това са практики за изчистване от лоша енергия, привличане на нова, положителна и задържането и.

Има някои основни акцента във фън шуй, които са лесни за практикуване и без специални познания или оборудване.

Входът – на никой не му е приятно прибирайки се у дома или отивайки на гости, да не може да си отвори вратата от търкалящи се обувки. Входната врата е устата на дома – там влиза положителната енергия, затова трябва да може свободно и безпрепятствено тя да се отваря и да се влиза в жилището. Антрето е първото впечатление на нашия дом – то трябва да е просторно и добре осветено, да излъчва приветливост и цялото внушение да е „добре си дошъл”. Огледалото точно срещу вратата не е добра идея – така енергията, тъкмо влязла, бързо бива прогонена.

Кухнята е центърът на домашния уют – тя трябва да е чиста и осветена. Да е удобна и функционална – нищо ново. Според фън шуй, когато готвим, ние влагаме енергията си в храната, с която също „храним”. Затова трябва да сме спокойни и отпуснати. По възможност да не сме с гръб към входната врата, а напротив – да имаме видимост към цялото помещение. Мястото за хранене е също много важно – масата е добре да е заоблена, да е масивна, да излъчва стабилност, защото тя символизира единството на семейството, което се събира около нея.

Трапезарията е мястото за почивка – меката мебел е добре да е с висок гръб или долепена до стена – така се получава усещането за защитеност, когато си почиваме. Новите тенденции за ъглови дивани са добро решение, ако искаме докато почиваме или имаме гости, да не се чувства разделение. Фотьойлите, за разлика от тях, са идеални за усамотяване с книга, например. Модерните осветителни тела помагат умело да разделяме функционално помещението на различни зони.

Спалнята е помещение от особена важност, предвид времето, което прекарваме в сън и отмора. Тя е най-интимното място в дома и заслужава особено внимание. За да бъде спокоен съня ни, трябва да имаме видимост към входа на стаята, защото иначе и при най- малкия шум ще подскачаме и тревожим. Огледалото директно срещу леглото е едно от най-големите табута. Ако се случи през нощта да се събудим и още в полусънно състояние видим в здрача движещ се силует, това няма да ни гарантира мирно заспиване. Според фън шуй, докато спи човек е беззащитен, затова спалнята трябва да е оптимално изчистена от предмети, електроуреди и всякакви смущения. Само така ще се събуждаме заредени с енергия за новия ден.

Банята и тоалетната са най- проблемните, не само от гледна точка на фън шуй. Там промените са най- трудни. В това помещение изтича енергията, затова е добре да е затворен капакът на тоалетната чиния, а самата баня да е добре осветена и активизирана.

Всъщност фън шуй е най- вече интуицията, която имаме за пространството, в което се намираме. Не е нужно следваш книгите, за да промениш или ремонтираш дома си, така че да се чувстваш уютно, защитен и спокоен. Понякога, когато стоим в едно помещение, усещаме, че се потискаме, доспива ни се или пък се тревожим за нещо, постоянно се оглеждаме. В други, напротив – оживени сме, разговаряме с удоволствие, идват ни идеи. Ако чувстваме, че необяснимо за нас, нещо в живота ни не е както го искаме, можем да прибегнем до фън шуй корекциите и да задълбочим интереса си. Фън шуй е пълен с идеи за привличане на любов, пари, слава, ученолюбие у децата, добър късмет и благополучие, здраве. Вярваме или не в ползите от фън шуй, не е трудно понякога само да „преместим дивана и да променим живота си”.

Хера бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram