Лекар създал корнфлейкса, за да чисти „греховни“ мисли

Джон Харви Келог, изобретателят на царевичните люспи – конфлейкс, е човек много далеч от това, което сте си представяли, докато хрупате световноизвестната закуска. Той вярвал, че подправките мощно възбуждат половите органи, и решил да създаде най-безвкусната храна, за да изчисти разума от „греховни“ мисли.

Кой е Джон Харви Келог ?

Джон Харви Келог е роден през 1852 г. в Мичиган, САЩ. Той ще стане един от най-известните диетолози в началото на 20-ти век.

Д-р Келог става известен като директор на санаториума в Батъл Крийк, Мичиган. Санаториумът е един от най-известните в Съединените щати, с около 1600 пациенти в своя връх в началото на 20-ти век.

Д-р Keлог е лекувал известни пациенти като президентите Рузвелт и Хауърд Тафт, авиаторът Амелия Еърхарт, драматургът Джордж Бърнард Шоу, автомобилният инженер Хенри Форд, актрисата Сара Бернард, милиардерът Рокфелер и изобретателят Томас Едисън. Д-р Келог е много набожен човек, който посвещава живота си на намирането на хармоничен баланс между науката и вярата си и на прилагането на този синтез в собствената си медицинска практика.

Подобно на много санаториуми по това време и този е финансиран и управляван от църква, по-точно Църквата на адвентистите от седмия ден, на която Келог е член. Адвентистите от седмия ден се застъпват за вегетарианството, въздържането от алкохол и тютюн.

Джон Келог изобретява печените царевични люспи за пациентите в санаториума. Целта му е да създаде възможно най-вкусната рецепта за пациентите, тъй като тези зърнени храни трябва да имат антиафродизиачен ефект. В края на 90-те години Джон Келог и брат му Уил основават Sanitas Food Company и започват да предлагат на пазара царевични люспи. Тази алтернатива на класическата закуска се откроява в американския кулинарен пейзаж по онова време: всъщност горните класове ядат месо и яйца за закуска, а най-бедните най-често ядат каша.

Всички изобретения на д-р Келог (царевични люспи, фъстъчено масло, мюсли) и насърчаването на вегетарианството са част от неговия кръстоносен поход срещу плътската любов.

Той осъжда секса. Той никога не е изпълнява съпружеските си задължения, спели с жена му в отделни стаи, а децата им са осиновени. Повече от секса докторът осъждал онанизъм.

За да защити идеите си, Келог публикува различни произведения, включително „Обикновени факти“, публикувани за първи път през 70-те години на XIX век.

В тази книга Келог обяснява с много псевдонаучни доказателства, че мастурбацията е основната причина за рак на яйчниците, инфекции на пикочните пътища, епилепсия и лудост, както при мъжете, така и при жените.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram