Карл Роджърс е пич

След това особено оригинално заглавие, мисля да напиша кратка статия на тема резолюция на конфликти. Техниката, която ще разгледаме, изглежда малко идиотски отстрани и не мисля, че е приложима при хора, които тук- що са се запознали, но на мен определено ми помогна за разрешаването на скорошен конфликт, породен от липса на добра комуникация с човек, на когото държа.

Какво е добрата комуникация? Ще ви спестя теоритичните обосновки с адресат, адресант, съобщение, максимите на Grice и т.н. и ще го опростя максимално: предаване на информация от мозък А към мозък Б, стараейки се тя да пристигне във вида в който е тръгнала. Т.е. ако аз кажа на някого „Ти си тъпак!“, то съобщението, което буквално трябва да достигне до този някого е „Еди кой си мисли, че аз съм тъпак. Защо?“.

Тук вече идват въпросите на контекста и на индивидуалните специфики на слушателя. Този някого може да си помисли:

1. „Как е разбрал Еди кой си, че аз съм тъпак!? Толква ли ми личи? Сега ще го нападна и аз!“;

2. „Супееер, много се кефя някой като ме обижда в шеговит тон. Става интересно!“;

3. „Еди кой си мисли, че аргументът, който изказах преди малко е необоснован. Нека да помисля дали мога да стигна до по-добър извод по темата.“ и още хиляди варианти.

Защо Карл Роджърс е пич?

Той предлага елементарен метод за позитивен изход при възникването на спор между двама човека (разглежда брачни партньори), който мисля, че е заимстван от изкуството на научния дебат. Когато някой изкаже становище, с което ние не сме съгласни, или ни провокира по някакъв начин – според Карл Роджърс – ние трябва да се постараем да му кажем нещо от сорта на „нека да го повторя, за да видим дали съм те разбрал правилно“ и това трябва да се случи няколко пъти, докато събеседникът ни каже: „да, точно това исках да кажа“.

Тази техника е много добра, защото от една страна избягва всякакво поле за отворена интерпретация от страна на получателя на информацията, а също така, позволява и на подателя на информацията да дооформи аргумента си, така че той да е изгоден и за двете страни.

Като цяло техниката се фокусира върху разрешаването на конфликти, които предполагат, че и двете страни искат позитивен развой на ситуацията и трябва да намерят най-добрия инструмент за достигането до него. Във варианти, в които, конфликтът е просто сблъсък на егота, използването на тази техника би изглеждало наистина нелепо.

Автор: Александър Шишев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram