Как да изберете подходящия размер стелки за вашите крака?

Изборът на правилния размер на обувките е в основата на комфорта на вашите крака. Ако използвате специални ортопедични стелки, сигурно сте забелязали, че съотношението между дължината на стелката и размера на обувката варира в зависимост от производителите, което може да бъде малко объркващо, когато търсите чифт обувки. Ще ви помогнем с няколко съвета, как да измерите правилно стъпалото си, за да можете да изберете правилния размер, независимо от марката.

Как да измерим правилно стъпалото?

Вероятно имате любим чифт обувки, с който винаги се чувствате удобно. Това е така, защото размерът на обувките е точен за вашия крак. Извадете стелката и измерете дължината и ширината ѝ между двете най-отдалечени точки или просто я вземете със себе си, когато отивате да купувате обувки.

Може и сами да измерите стъпалото си, като очертаете контура с помощта на лист хартия А4, молив и линийка или шивашки метър.

Стъпете с крака върху листа хартия. Важно е стъпалото да се постави върху листа в изправено положение, за да се упражни натиск с тялото. Като поставяте молива перпендикулярно на листа, очертайте контура на стъпалото. С шивашкия метър измерете дължината и ширината на стъпалото между двете най-отдалечени точки. Резултатът, който ще получите е размерът на стъпалото ви и можете да го използвате в таблиците за размери на различните производители, за да определите размера си.

Защо е важно да използвате стелки?

На първо място, предотвратява травми и изкривяване на тялото, причинени от неправилно стъпване и стойка. Неправилната стойка нарушава вертикалността на центъра на равновесие, което първо засяга ставите на стъпалата, коленете, таза и бедрата, а освен това се  изкривява кръста и дори се засягат вратът и раменете.

Лошата опора на стъпалата е и в основата на много болежки по тялото. Дори неправилното стъпване да не е причина за определена травма, може да се окаже, че пречи за правилното ѝ възстановяване.

Съществуват много различни видове ортопедични стелки за обувки,  всяка от които е специално изработена за всеки тип стъпало и отпечатък. 

Подходящата стелка води до правилното разпределение на тежестта върху стъпалото и осигурява почивка, по-голяма устойчивост и комфорт при извършване на ежедневните дейности.

Доказано е, че ако при изпълнението на ежедневните си задачи изпитвате по-малко болка, чувствате се по-комфортно и сте по-енергични, това пряко допринася за по-добро психическо и емоционално здраве и като цяло за подобряване на качеството на живот.

Важно е да изберете подходящи стелки за обувки и за най-малките. Обувките никога не се адаптират напълно към детските крака, тъй като те растат бързо. Неправилното стъпване води до развитие на патологии и дисбаланс, които могат да бъдат избегнати по един лесен начин с помощта на ортопедични стелки за деца. Освен това за децата, които тепърва прохождат, обувките имат голямо значение за осигуряване на комфорт и стабилност на първите стъпки.

Не забравяйте да поглезите краката си. Вече знаете, че ортопедичните стелки могат да бъдат изключително полезни и да осигурят удобство и комфорт на вашите крака.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram