Какво означава Hamartia?

Hamartia се позовава на грешка или грешка в главния герой, която води до верига от събития, която завършва с провала на главния герой. Терминът hamartia произлиза от гръцки и буквално означава да се заблуди или да се пропусне марката. Терминът Hamartia, който се отнася до литературата, е използван за първи път от Аристотел в неговата поетика. Той заявява, че създаването на богат и могъщ герой с комбинация от лоши и добри качества, които попадат в нещастието на Хамартия, е мощно устройство за заговор.

Например, представете си човек, който се опитва да постигне по-добра позиция. Но той се озовава в още по-ниско положение заради опита си. Хамартия в характера може да бъде всичко – от невежество или съдба до прекомерен гняв или арогантност. Грешките в преценката, амбицията, ревността, невежеството, съдбата, скъперничеството, нерешителността са някои често срещани примери за хамартия, намерени в литературата. Важно е да се отбележи, че хамартията на характера може на пръв поглед да изглежда като най-доброто качество или характеристика на това лице. Читателите, както и героите, може да не осъзнаят това качество е разрушително до края на историята.

Примери за Hamartia в литературата

Трагичните герои, създадени от Шекспир, могат да се приемат като перфектни примери за хамартия.

Сляпата амбиция на Макбет, която води до неговото падение, ревността на Отело, която го подтиква да убие Дездемона, и нерешителността на Хамлет и желанието да се избягва злото, може да се посочи като примери за хамартия.

„Да бъде, или да не бъде – това е въпросът:
Дали страда по-благородно в съзнанието
Слингите и стрелите на скандалното богатство
Или да вземат оръжие срещу море от неприятности
И като се противопоставят на края им. Да умреш, да спиш …

– Хамлет, Шекспир

В Ромео и Жулиета това всъщност не е грешка в главния герой, а съдбата, която действа срещу Ромео и Жулиета. Ето защо, съдбата може да се счита за хамартия в тази пиеса.

– От онези фатални кръста на тези двама врагове
Двама любовници с кръстосани звезди отнемат живота си;
Чиито злощастни съкрушителни злодеи
С тяхната смърт погребват борбите на техните родители.

В „Деня на пътуването в нощта“ на Юджийн О’Нийл, неговото нещастие на Джеймс го кара да наеме некомпетентен лекар за лечение на съпругата си Мери. Това води до пристрастяването на Мария към морфин, което в крайна сметка води до падане на цялото семейство.

В прочутата гръцка трагедия на Софокъл Едип, провалът на главния герой предизвика собственото си невежество и високомерие (прекомерна гордост и арогантност, която действа като фатален недостатък в характера), което го кара да се противопостави на пророчеството за боговете. Но в крайна сметка това е неговият опит да се противопостави на пророчеството, което иронично изпълнява пророчеството.

OEDIPUS: Слепи,
Загубени през нощта, безкрайна нощ, която ви е кърмила!
Не можеш да ме нараниш или някой друг, който вижда светлината…
никога не можеш да ме докоснеш.
ТУРИЗИ: Вярно, това не е твоята съдба
падам при моите ръце. Аполон е напълно достатъчен,
и той ще се погрижи за това.
ЕДИПУС: Креон! Дали този заговор е негов или ваш?
TIRESIAS: Креон не е вашият провал, не, вие сте ваши.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram