Изненадващите вреди от магданоза и етеричното му масло

Изненадващо изследване показва, че Магданозът е едно от най-отровните растения, изненадващо показа ново изследване. Това изглежда напълно невъзможно, защото магданозът е подправка с ежедневна употреба, при това прословута със своите ползи.

Знаем за полезните свойства на магданоза, дължащи се на чудния му състав. Витамините С, провитаман А като количества в подправката не отстъпват на количествата съответно в цитрусите и морковите. В него се съдържат също витамините РР, К, Е, група В, минералите калий, магнезий, цинк и други важни микро- и макронутриенти.

Затова той е полезен при желязодефицитна анемия. Апигенинът пък е вещество, което профилактира рака, спирайки развитието на раковите клетки.

И ако листата от магданоз не са опасни и даже повече от полезни, нещата се променят, когато заговорим за етеричното масло от магданоз. Поради някои от съставките си то може да бъде токсично.

Кое прави маслото от магданоз токсично

Става въпрос за особено вещество в състава на магданоза, което се намира в концентриран вид в етеричното масло – миристицин, което в случай че бъде предозирано, може да доведе до силно главоболие, спазми в мускулите, халюцинации и значителна загуба на тегло.

Готвач.бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram