Забраниха официално на чиновниците да използват TikTok

Служителите на белгийското федерално правителство вече няма да имат право да използват видеоприложението „TikTok“ на служебните си телефони. Това заяви белгийският премиер Александър Де Кро, цитиран от „Ройтерс“.

Де Кро посочи, че белгийският съвет за национална сигурност е предупредил за рисковете, свързани с големите количества данни, събрани от „TikTok“, която е собственост на китайската фирма „ByteDance“, и факта, че от компанията се изисква да сътрудничи на китайските разузнавателни служби.

По думите му е логично да се забрани използването на платформата на телефони, предоставени от федералното правителство. „Безопасността на нашата информация трябва да надделява“, поясни Де Кро.

Белгийското фламандско регионално правителство обяви, че ще ограничи достъпа до „TikTok“ на телефоните на служителите си, а други регионални правителства бяха призовани от Де Кроо да приложат същите правила.

Припомняме, че Европейската комисия и Европейският парламент миналия месец забраниха „TikTok“ от телефоните на служителите. Подобни действия бяха предприети също в Канада и САЩ, предаде news.bg.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram