Емблематичните автопортрети в изкуството

Преди Ренесанса художниците са били доста срамежливи по отношение на автопортретите. Едва през 15-ти век, когато немският художник Албрехт Дюрер започва да създава детайлни изображения на лицето и торса си, автопортретите се превръщат в отделен жанр. От тогава различни художници като Рембранд и Фрида Кало превръщат автопортретите в централна тема на своето творчество. Ето едни от най-емблематичните автопортрети в изкуството:

Ван Гог

Винсент ван Гог е един от художниците с най-много автопортрети. Те обаче не са резултат на суетата му, а на желанието му да се усъвършенства в рисуването на човешки образи. По-голямата част от тях – над 25 – са направени, докато художника е бил в Париж (1886–88). През този период Ван Гог не е имал достатъчно средства да плаща на модели. За това е избирал най-простото решение – рисува себе си. 

Гюстав Курбе 

Озаглавен „Отчаяният човек“, тази шедьовър на Гюстав Курбе остава един от най-известните автопортрети. Завършен през 1845 г. той съчетава елементи на романтизма и реализма – движение, в което Курбе е пионер. 

Гюстав Курбе, Автопортрет (Отчаяният), ок. 1843 – 45

Клод Моне

Клод Моне и емблематичната му барета и буйна брада са запечатани в този автопортрет нарисуван през 1886 г. “Автопортрет с барета” показва типичните за Моне бързи движения на четката и умението му да постига баланс между светло и тъмно .

Claude Monet, Self-Portrait with a Beret (1886)

Пол Гоген

“Автопортрет с ореол и змия” на Пол Гоген представя характерната цветна палитра на художника. От всичките му автопортрети – този от 1889 г. остава най-известния поради авангардната си композиция и основните религиозни мотиви. 

Paul Gauguin Self-Portrait with Halo and Snake

Норман Рокуел

Американският художник и илюстратор Норман Рокуел е известен със своята възхитителна колекция от корици на Saturday Evening Post. През 1960 г. – от списанието публикуват биографичен материал за художника. За корицата на изданието Рокуел създава “Троен автопортрет”

Cover illustration for The Saturday Evening Post, February 13, 1960. From the permanent collection of Norman Rockwell Museum. Triple Self-Portrait (study), Norman Rockwell, 1960.  Triple Self-Portrait by Clemens Kalisher, 1960.

Фрида Кало

“Автопортрет с колие от тръни и колибри” от 1940 г. остава едно от най-ценените произведения на Фрида Кало. Маслената живопис включва няколко от мотивите, преобладаващи в цялото ѝ творчество –  природата, дивите животни и страданието. 

За изкуството

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram