Казанлъчанин пръв води Терпсихора у нас с бг звучене

Композиторът Христо Манолов, син е на композитора Емануил Манолов, създава първия български балет „Змей и Яна“ през 1937 г.

В основата на сюжета е легендата за Змея, влюбен в красивата девойка Яна. Автор на либретото е Стефан Савов, балетмайстор е Анастас Петров. Музиката е близка до българското народно творчество. Свързана е с народната песенност, оркестровите опуси представят характерния за първите десетилетия на ХХ век битов симфонизъм. През 1958 г. Манолов прави втора редакция на балета. Така синът на автора на първата българска опера довежда у нас Терпссихора, облича я в наши национални одежди и тя танцува във фолклорен ритъм и такт;

Христо Емануилов Манолов е роден на 14 април 1900 г. в Казанлък. Учи композиция и дирижиране в Дрезденксата консерватория при Брютнер. След завръщането си в България работи като диригент на оркестъра при Тютюнева кооперация „Асенова крепост“ в Асеновград (1926). Диригент на хора на Пловдивското певческо дружество и преподавател по пеене и музика в Духовната семинария и във Френския колеж в Пловдив (1927-­28).

Христо Манолов е създател и пръв диригент на хор „Гусла“ (1929-­30). Диригент на оркестъра при мини „Перник“ (1933­-38) и на оркестъра при театър „Одеон“ в София. Диригент на хор „Морски звуци“ във Варна (1938­-40) и на Варненската народна опера (1947-­52). Военен капелмайстор в Харманли (1940-­47), Пещера, Пловдив и др., утвърдил нов професионален стил в практиката на военните духови оркестри в България. Диригент на Ансамбъла на строителни войски (1952-­53).

Христо Манолов умира на 8 ноември 1953 г. в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram