Достоевски пострада също заради сблъсъка в Украйна

Осъждането на режима на Путин и военната агресия в Украйна достигна феноменални размери – от него в Италия пострада дори класикът на руската и световни литература Фьодор Достоевски (1821-1881). 

Миланският университет „Бикока“ отмени курс, посветен на творчеството му на фона на руската инвазия в Украйна, съобщи националната агенциа АНСА. Трябвало е да го води писателят Паоло Нори, който е лектор в университета, а курсът е бил договорен много преди ескалацията на напрежението между Русия и Запада заради Украйна. Планирани са били четири безплатни лекции за романите на Достоевски (сред които „Престъпление и наказание“, „Братя Карамазови“, „Идиот“), които да са със свободен достъп за всеки желаещ да присъства. 

В пост в Инстаграм през сълзи Нори разказва, че е бил информиран за анулирането на курса по имейла и че решението е било взето със съгласието на ректорката. Ръководството на университета решило да не провежда курса, за да избегне каквато и да е полемика, допълни писателят. „Това е нещо, което не мога да разбера. Днес в Италия си виновен не само, ако си жив руснак, но и ако си мъртъв руснак“, коментира Нори. „Още повече, че става дума за руснак, който е бил осъден на смърт, защото е чел нещо забранено“, припомня той смъртната присъда срещу Достоевски.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram