Великите интерпретатори на Рихард Щраус

Неслучайно, Рихард Щраус е определян за най-великият западноевропейски композитор на 20 век. Той е работил като диригент в различни оперни театри и е дирижирал огромен брой концерти. Смятан е за един от най-великите диригенти на своето време и за най-големия представител на немското музикално творчество след Рихард Вагнер. Изкуството на Рихард Щраус може да се окачестви като последната проява на късния романтизъм в европейската музика, а цялото му творчество е изградено върху най-добрите традиции на немското изкуство. Още през 1900 г. Ромен Ролан окачествява музиката на Щраус като последното велико събитие в западноевропейската музика. Започвам със симфоничните му поеми.

Така каза Заратустра оп. 30 (Also sprach Zarathustra)

DG Karajan Gold, 1984

+ Щраус: “Дон Жуан”

Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

В този запис, Берлинската филхармония звучи бляскаво и неотразимо и въпреки пълната цена на изданието, не устоях на изкушението да го поставим на първо място. Караян несъмнено е първи избор винаги, когато става дума за музика от Рихард Щраус, чуйте:

DECCA Legends, 1959

+ Щраус: “Дон Жуан”, “Тил Ойленшпигел”, “Танц на Саломе”

Виенска филхармония, Херберт фон Караян

Ако търсите прочутата симфонична поема в по-нюансирано изпълнение, а и на по-добра цена, това издание от серията “Legends” ще ви удовлетвори напълно. Ранният стереозапис е с учудващо високо качество, а този път оркестъра е Виенска филхармония, сравнете с първия запис:

RCA Living Stereo, 1954

+ Щраус: “Животът на героя”

Симфоничен оркестър на Чикаго, Фриц Райнер

Изпълнението на Райнер остава сред най-добрите вече почти 70 години. Невероятното звучене на Чикагските симфоници е съхранено от изумителен стерео запис от далечната 1954 г. Дори и да притежавате вече запис на най-популярната симфонична поема на Щраус, препоръчваме ви да се снабдите с този диск като отличен образец на легендарния звук “Райнер”, чуйте:

Дон Жуан оп. 20 (Don Juan)

DG The Originals, 1973

+ Щраус: “Така каза Заратустра”, “Тил Ойленшпигел”

Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

Това издание от серията “Оригиналите” ви дава възможност да се снабдите на средна цена с отлично изпълнение на симфоничната поема “Дон Жуан”, придружено от не по-малко въздействащи записи на “Така каза Заратустра” и “Тил Ойленшпигел”. Гореща препоръка: 

RCA Living Stereo, 1954

+ Щраус: “Дон Кихот”

Симфоничен оркестър на Чикаго, Фриц Райнер

Райнер е сред най-успешните интерпретатори на Рихард Щраус и покупката на неговите записи е винаги една сигурна инвестиция. Още повече, че техническото им равнище е ненадминато за времето си, чуйте: 

Изночник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram