Цялостна реконструкция на водопроводна мрежа започва в град Казанлък

На 22.03.2022 г., 12.30 ч. в гр. Казанлък, бул. „Освобождение“, ЦПС Казанлък, на изхода на града към гр. Крън – ще се състои ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ОТКРИВАНЕ НА СТРОИТЕЛЕН ОБЕКТ ПО ПРОЕКТ №.BG16M1OP002-1.016-0013, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне BG16M1OP002-1.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура“ на конкретен бенефициент “Водоснабдяване и канализация” EООД – Стара Загора.
На събитието ще присъстват кметът на община Казанлък – Галина Стоянова, управителя на „ВиК – Стара Загора“ инж. Румен Райков, Чавдар Савов, представляващ обединението „ВиК КАЗАНЛЪК 2020“ ДЗЗД, журналисти и други гости.
Проектът в гр. Казанлък е насочен към подмяна на над 20 кm водопроводна мрежа в комбинация с управление на налягането, за постигането на което ще се обособят 3 DMA зони, обхващащи т.н. „Средна зона“, а именно западно от р. Енинска и южно от бул. „Александър Батенберг“ и северно от ж.п. линията. Това са зони за управление на потреблението или затворени части от мрежата, в които с точност се измерва подадената и консумираната вода и се следят дебит и налягане.
На този етап се предвижда цялостна подмяна на съществуващите амортизирани етернитови и стоманени водопроводи в трите ДМА зони. Ще бъде реконструирана и близо 1 кm от канализационната мрежа на града. Целта е реконструкция на съществуващия канализационен колектор Бф400 в кв.“Васил Левски“, по ул.“Севт III“ от ул. „Стара планина“ до бул.“23 пехотен Шипченски полк“, в който заустват отпадъчните води от
външния колектор, обслужващ селата Шипка, Шейново, Хаджидимитрово и Крън.
Амбициозният проект цели да се извърши реконструкция на старата водопроводна мрежа по улиците на ДМА зоните, като се осигури преустановяване на авариите.

С финализиране на СМР ще бъде възстановена уличната и тротоарната настилки по трасето на водопровода в зоната на изкопа, ще бъдат поставени пожарни хидранти на определени
места съгласно строително – техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар.
В резултат на работата по проекта ще се ограничи инфилтрацията в канализационната мрежа, което ще подобри работата на пречиствателната станция за отпадъчнини води.
Инвестиционното намерение за агломерация Казанлък включва реализирането на 2 обекта. Първият обект касае градската част, а вторият предвижда реконструкцията на довеждащия водопровод от водоизточник «Сахране».
Тържествен водосвет ще отслужи старозагорският митрополит Киприан.

Общата стойност на проекта възлиза на 121 996 236,26 лв., от които: 76 217 148,61 лв. представляват безвъзмездно финансиране от Кохезионния фонд, 13 450 085,04 лв. е делът на националното съфинансиране от държавния бюджет, 11 996 296,57 лв. е собственият принос по проекта на ВиК ЕООД Стара Загора, заедно с 20 332 706,04 лв. недопустими разходи за ДДС.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram