Хиляди посрещнаха празника на Кръстова гора – Снимки

Вярващи от цялата страна посрещнаха Кръстовден под открито небе с молитва за здраве и изцеление. Хиляди българи се качиха по традиция на Кръстова гора в Родопите за празника Въздвижение на Светия кръст Господен.  

На това магично място се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Вярващите идват преди празника, за да нощуват тук, тъй като вярват, че молитвите и вярата изцеляват. Местността се слави с целебната си сила, за която свидетелстват десетки разкази на оздравели от тежки и нелечими заболявания.

След страданията и разпятието на Спасителя кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.
През 312 г. Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на тиранина Максентий. Силите на императора били по-малобройни и затова той поискал подкрепа от Бога. Привечер, когато слънцето залязвало, Константин видял на небето сияен кръст с надпис под него „С това ще победиш“. Вечерта сам Господ се явил в съня на императора и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си.Така със силата на кръста Константин Велики успял да победи войските на тиранина и влязъл тържествено в Рим.
Намирането на Кръста на Голгота става няколко години по-късно, когато майката на Константин, царица Елена, отива да посети светите места в Палестина. През 326 г. тя открила Кръста и на същото място наредила да се построи Божи храм.

В народната традиция съществува поверието, че говеенето на празника помага срещу болки в кръста. Народът вярва, че на Кръстовден „денят и нощта се кръстосват“, което ще рече, че стават равни по времетраене. Смята се, че на този ден настъпва есенният сезон – времето се застудява, водите на морето и реките изстиват. Както на Симеоновден, така и на Кръстовден, в някои български краища се поставя началото на есенната оран и сеитба; с празника започва и гроздоберът.

На днешния ден празнуват Кръстьо, Кръстан, Кънчо, Кристина и Ставри. Честит празник!


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram