Димитър Пашев: Възраждане е единствената сериозна заплаха за евроатлантическото статукво

Димитър Пашев е на 36 години и е втори в листата на Възраждане в 27- ми МИР Старозагорски. По професия е учител по български език и история. Председател е на шахматен клуб и дълги години преподава шахмат на деца, юноши и студенти. От 5 години се занимава активно с политика, като е председател на казанлъшката организация на партията и член на нейния Организационен съвет.

Участвате за пореден път в изборите като кандидат на Възраждане. Кое е новото и различното в посланията на партията Ви в тези избори?

Ние от Възраждане сме изключително последователни в позициите си и в тяхното отстояване. За нас повечето от проблемите в нашата държава произтичат от липсата на независимост и
суверенитет при взимането на решения от българските политици. За разлика от другите партии, ние не се отчитаме пред американското или пред някое друго посолство и това ни дава
свобода на действията. Възраждане е единствената сериозна заплаха за евроатлантическото статукво. Различното е новата геополитическа ситуация и необходимостта от нормализация на
отношенията с Русия, за да можем да договорим доставки и цени на газа и горивата в полза на гражданите и да избегнем предстоящата висока инфлация.

Наричат партията Ви често русофилска. Вие като каква бихте я определили?

Като общонационално движение, ние смятаме, че чисто прагматично трябва да гледаме на първо място какви са интересите на всички български граждани, а не да слугуваме на имагинерни ценности и общностни ангажименти. Ето например, ние сме за запазването на българския лев, защото наличието на наша собствена национална валута е свързано със запазването на финансовия ни суверенитет и не представлява сериозен риск за икономиката ни както приемането на еврото. Ние смятаме, че България трябва да предоговори членството си в Европейския съюз, тъй като настоящите условия не са изгодни за нас. Членството ни в НАТО от друга страна, буквално ни прави участници във военен конфликт, което носи огромна щета за икономиката ни. Тезите и аргументите ни не се харесват на задокеанските и брюкселските господари на т.нар. политически „елит“, съответно най-лесно е да се борят с нас чрез пропагандни неверни твърдения. Възраждане изразява нагласите на огромна част от българското общество и това си личи от увеличаващата се подкрепа към нас.

Какви са основните регионални приоритети и какви цели си поставяте за развитието на Казанлък?

Безспорно тема номер едно в последно време е енергетиката. В нашата област се намира комплекса „Марица-изток“, който е под заплаха за закриване. Възраждане е категорично против не само плановете за унищожаването му, но и против намаляването на мощности в него. Опасността е отново под чужд натиск да пренебрегнем националния си интерес, като оставим десетки хиляди хора без поминък и застрашим енергийната си обезпеченост и сигурност. Това в никакъв случай не бива да се позволява и е от огромно значение за състоянието и развитието не само на нашия регион, но и като цяло на България.
Друга важна тема е феодализацията на общините, градовете и малките населени места. В много от тях има сериозен страх за работата и бизнеса на хората, защото, ако заявиш позиция различна от тази на управляващите, може да загубиш прехраната си. Народните представители на Възраждане ще бъдат опора на гражданите на областта и ще работят за осигуряването на спокойствие и благоприятна среда за живот и труд.
Необходимо е да се обърне внимание и на нивото на образование и здравеопазване в региона. За целта имаме разработени национални програми и мерки, като в образованието на първо място предлагаме премахването на делегираните бюджети в училищата, а в здравеопазването – премахване на търговския статут на болниците. От изключително значение за региона е запазването на болниците, както и задържането и привличането на медицински специалисти.
Демографската катастрофа е друг важен момент, който в нашия регион е свързан най-вече с промяната на етническия баланс на населението. Трябва да се работи активно за интеграция на малцинствените групи и да не се допускат противообществени
прояви. В противен случай, ако не се вземат мерки, съдбата на град Казанлък и други с подобни проблеми и то не в далечното бъдеще може да е много печална. Образованието, социалните служби и полицията са основните фактори, които трябва да повлияят за положителното разрешаване на проблема.
Не на последно място трябва да се обърне внимание на опазването на околната среда. В региона действат множество дърводобивни фирми, върху които трябва да се осъществява ефективен контрол. Повече не бива да се позволява издаването на позволителни за сеч да
става на принципа „искаш и получаваш“. Необходимо е да се направи анализ и обективна оценка на състоянието на горите и ако е нужно да се наложи мораториум върху промишления дърводобив в определени общини. Незаконната сеч трябва да бъде прекратена.
Създаването на програми и план за залесяване ще са основен инструмент за възстановяването на горите.

Време е за Възраждане!
Бюлетина №14!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram