Стотици бяха „Заедно в изкуството“ в Галерията

Пространствата на Художествена галерия-Казанлък посрещнаха стотици желаещи да са „Заедно в изкуството“ в Европейската нощ на музеите на 14 май. Под това мото премина поредицата от събития в къщите музеи на Ненко Балкански и Дечко Узунов, които са филиали на Галерията, както и в основното пространство на културната институция.

Деца твориха в модула „Заедно в изкуството с Иван Милев“ с Кристина Тужарова. Те се срещнаха с митичните герои от картините на художника и сътвориха свои за едно импровизирано магично куклено представление.

На по-възрастните бе дадена възможността да се включат в Творческа работилница за рисуване на открито и така се докоснаха до очарованието на пленерното рисуване.

Среща-разговор с художничката Силвия Попова, привлякла през последните години вниманието на специалистите и публиката, бе повод за размисъл върху съвременното изкуство и темите, които лично вълнуват Попова. Нейната първа самостоятелна изложба може да бъде видяна в Галерията.

Къща музей Дечко Узунов посрещна писателката Силвия Чолева, където се проведе дискусия за поезията.

Разтърсващ фрагмент от „Часът на твоето мълчание“ – авторски театрален проект на режисьора Тодор Боянов с участието на актьора от театър „Любомир Кабакчиев“ Петър Петров, развълнува дълбоко публиката в къща музей „Ненко Балкански“. Изключителен спектакъл, който ни въвежда в болезнено откровено в пространството „където имаме свободата да грешим, там, където рискът е на почит“ – в сърцето на театъра. За декор на фрагмента бе избрана залата, където е разположена единствената картина на ИВан Милев „Светогорската легенда“, собственост на частен колекционер и гостуваща в родния му град до средата на юли.

Певицата Белослава за първи път гостува на Казанлък по покана на Галерията и Историческия музей, а неподражаемото й присъствие направи вечерта още по-специална.

Документален филм за Иван Милев бе показан за финал на Нощта на музеите. Лентата е по сценарий на Димитър Стоянович, режисьор е Лъчезар Аврамов, а оператор е Стефан Куцаров. Филмът е разказ за краткия и неземен път на художника в задочен диалог с трима млади съвременни творци – за пътищата в изкуството, за стойността на таланта и значението на школите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram