„Старшип“ на Илон Мъск излетя (на живо)

Най-голямата ракета в историята – „Старшип“ на Илон Мъск бе изстреляна успешно. 

Това бе вторият опит за тестов полет на най-голямата и мощна ракета, създавана някога. Ракетата излетя с няколко минути забавяне. 

В понеделник историческият тест на „Старшип“ бе спрян буквално в последните минути заради технически проблем.

Ракетата трябваше да излети, но изстрелването й беше отменено заради „замръзнал клапан“. В туит Илон Мъск каза, че клапанът за налягане „изглежда е замръзнал“.

Ракетата „Старшип“ е разработена от компанията му „Спейс Екс“. Тя се очаква да излети от космическата база Старбейс в Бока Чика в Южен Тексас.

120-метровата ракета, разработвана от компанията на Илон Мъск в продължение на години, е най-голямата и най-мощна в света. Тя е предназначена за пътувания до Луната и Марс. „Спейс Екс“ получи разрешение за полета от американския регулатор.

Досега тази ракета носител не е летяла в пълната си конфигурация от първа степен, наречена „Супер Хеви“.

Втората степен на конфигурация на превозното средство – космическият кораб „Старшип“, който дава името на цялата ракета, извърши суборбитални полети на височина от 10 км. Някои от тези тестове завършиха с експлозии.

Този кораб беше избран от НАСА за кацане на астронавти на Луната като част от мисията „Артемис 3“, официално планирана за 2025 г.

Очаквайте подробности.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram