Срутените стълби към Гробницата – резил пред чужденците

Стълбите, водещи към копието на Тракийската гробница в Казанлък, са изпотрошени, видя екип на Пресс ТВ. Снимките са от изминалия уикенд и от тях е ясно, че стъпалата са срутени и дори опасни.

По тях преминават желаещите да разгледат репликата на прочутата по цял свят Гробница, която е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.

През уикенда, особено в събота, потокът от гости на града към гробницата беше огромен, свидетел стана на факта нашият екип. Стотиците хора стигаха до копието именно по тези стълби, макар неудобни, неугледни и рискови.

Похвално е, че туристите, сред които и чужденци, се стичат, дори и в ситуацията на извънредно положение, към прословутия исторически паметник.

Все още неизметени опадали листа през есента могат да се видят в зелената площ около Гробницата.

Тракийската гробница е първият български обект, вписан в списъка на Световната организация за закрила на уникалното културно и природно наследство ЮНЕСКО ОЩЕ през 1979 година ПОД № 42370. Заедно с Казанлъшката гробница са вписани още 9 български материални обекта, от тях седем са културни, а три природни.

Казанлъшката гробница е открита е случайно на 19 април 1944 г. от войници, докато копаели окоп. През 1974 г. е изградено точно нейно копие, което е отворено за посещения.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram