След 67 г. забрава първата бг опера звучи по Радио „Вис виталис“

Последно операта „Сиромахкиня“ е представена в Казанлък през 1926 г., според местния летопис.

Двуактовата творба от композитора Емануил Манолов „се даде два пъти подъ редъ на 28 и 29 т.м. /август бел ред./ в Искра от Куленското културно дружество Ем. Маноловъ при диригентството на къп.Коларовъ и Хр.Маноловъ /синъ на композитора/ съ участието на куленската интелигенция и г-жа Коларова въ ролята на сиромахкинята. И двете вечери салонътъ бе препълненъ и успехътъ голямъ“.

След това по не много ясни причини престанали да играят „Сиромахкиня“. Първата българска опера, композирана в Казанлък и поставена за първи тук на сцената на читалище „Искра“, потъва в забвение.

Забравата била разсеяна чак след 67 години, когато на 19 януари 1993 г. в авторското предаване на Олга Миланова, посветено на 133 години от рождението на Емануил Манолов, Петя Павлович, хоров диригент, разказа за родствената си връзка с композитора, а певицата Мария Стоянова предостави от личния си архив запис на неин дует с Петко Стойчев на част от операта „Сиромахкиня“ в съпровод на Ненко Георгиев. Така за първи път това произведение прозвуча по радио „Вис виталис“ след дългогодишно отсъствие от българската сцена и ефир.

Операта е композирана от Манолов през 1899 г. и играна за първи път същата година, според твърдения от сборника „Казанлък в миналото и днес“ на сцената на „новия театър“ , т.е. читалище „Искра“.

През 2011 г. „Сиромахкиня“ по стихове на Иван Вазов звуча цялостно в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио с диригент Пламен Джуров, беше направен пълен запис и издадени дискове. След 85 години недовършеното произведение имаше своята пълноценна съвременна премиера пред публика на сцената, където е поставено за първи път.

Пресс ТВ, Казанлък е единствената телевизия, осъществила пълен запис на възстановената опера „Сиромахкиня”.

Днес се навършват 120 години от кончината на Емануил Манолов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram