След 30 години! Каузата Шипка днес отново ги събра


Точно в 8 часа сутринта на Трети март от центъра на Казанлък стартира традиционното бягане на група маратонци, представители на Туристическото дружество и на клуба по планинско бягане за Националния празник. Водени от ветерана и национален рекордьор Ради Милев и победителя в множество маратони Росен Русев, група от близо 10 души потегли от Лъвовата чешма към връх Шипка – център на тържествата за 145-та годишнина от Освобождението. С Ради Милев бягат и група ветерани, които преди 30 години участваха в маратонското бягане от Кишинев до връх Шипка (1100 километра). Преди потеглянето си те получиха грамоти, връчени от Община Казанлък и председателя на ТД „Орлово гнездо“ Жельо Желев по повод годишнината от това историческо събитие.

През 1993 година ТД „Орлово гнездо“ и Община Казанлък организират едно грандиозно събитие за това време, щафетно бягане на 1100 км. от град Кишинев до връх Шипка, по повод Hационалния празник 3-ти март. Събитието е озаглавено „по пътя на Българското опълчение“. Стартът на бягането е от мястото където се е сформирало Българското опълчение(Скакавое поле, Кишинев), а финалът е мястото на подвига на Българските опълченци, връх Шипка.

Преди 30 години група любители бегачи се изкачват на връх Шипка. Вземат шепа пръст. Занасят я в музея на Българското опълчение в град Кишинев, Молдова и поемат бегом по пътя на Българските опълченци. На 3-ти март 1993 г. завършват бягането на връх Шипка.

1100 –те километра до връх Шипка са изминати за 4 денонощия без прекъсване.

Участниците в маратонското бягане, град Кишинев – връх Шипка, 1993 са:

Ради Милев, Пенчо Пенчев, Атанас Георгиев, Пламен Трошев, Даниел Цокев, Драгомир Михайлов, Иван Минчев, Стоян Николов, Христо Карагяуров, Николай Кралев, Никола Каракехайов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram