„Сказание за Ахинора“ ще звучи с гласа на Снежина Петрова в музея на Иван-Милевата картина

Едно от безспорно значимите културни събития с национално значение е откриването на Музея на „Ахинора“ в Казанлък, насрочено за 24 май. Тогава ще отвори врати единственият у нас музей на една картина – „Ахинора“ на Иван Милев.

„За тази картина трябва да кажем, че поради някои технически обстоятелства за нейното опазване се налага изграждането на специална музейна среда. Тя е рисувана с темперни бои върху хартия и през годините е претърпяла невъзвратими щети. Премина реставрация, беше цялостно почистена, но за съжаление, е била залепена върху дървена основа, което от перспективата на днешните реставраторски практики може да бъде определено като грешка. Не знаем кой и кога го е направил“, коментира директорът на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров.

Макар да има доста информация за картината, от екипа на Галерията продължават да я обогатяват с нова, а в подготвяното арт пространство тя ще бъде поднесена по интересен и необичаен начин, както и творбата ще бъде съпътствана в контекст от други експонати.

Сред тях е аудиозаписът на „Сказание за Ахинора“ на Николай Райнов, реализиран в БНР с гласа на актрисата Снежина Петрова.

Актрисата представи миналата събота в Европейската нощ на музеите в Художествена галерия – Казанлък моноспектакъла си „Една българкаи успя да остане насаме с картината „Ахинора“.

На снимката горе: Снежина Петрова пред Иван-Милевата „Ахинора“

На снимката долу: „Ахинора“ – част от изложбата на Иван Милев „По пътя на страданието“ във Велико Търново

Снимки: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram