Сайтът на Фондация „Васил Самарски“ вече е активен

Сайтът на Фондация „Васил Самарски“ вече е активен и може да бъде намерен на адрес www.vasilsamarski.bg. Платформата за успешен шанс е „наследник“ и продължител на личния сайт на Васил Самарски, който той поддържаше приживе дълги години.

В рубриката „Архив“ на сайта се съхраняват неговите мисли, позиции, вълнения, публицистика, интервюта.

С настоящия сайт Настоятелството на Фондацията цели да запази светлата памет на Самарски и да продължи да развива създаденото от него в културата и изкуството. В него ще откриете всичко, свързано с дейността, плановете, намеренията на Фондацията.

Неправителствената организация на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски бе регистрирана на 3 ноември 2021 г. в негова памет часове преди рождения му ден и само няколко месеца след 19 май, когато животът му  бе прекъснат от безпощадния ковид едва на 51 години.

Фондацията се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти.

Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“. То е цитат от последния пост на Самарски във Фейсбук, в навечерието на Великден 2021 г.

Сред дейностите на Фондацията са подкрепата и организацията на активности в областта на театралното изкуство, подпомагане и насърчаване на дарителството и дарителските традиции, подпомагане на личностната реализация на млади хора, които имат интереси в театъра, утвърждаване на духовни и културни ценности и на цялостно интелектуалното и творческо усъвършенстване, създаване на условия и възможности за растеж на млади творци, учредяване на премии и различни грантове за развитие.

На сайта има дарителската платформа „ПРИЯТЕЛИ НА ФОНДАЦИЯ „ВАСИЛ САМАРСКИ“, с която Настоятелството цели създаването на общност сред многобройните приятели, единомишленици и съидейници, които Самарски имаше не само у нас, но и в чужбина. Приживе той беше изключително комуникативен, креативен и обаятелен, а неговите идеи се споделяха от мнозина, ставайки последователи и помощници на реализирането им.

Васил Самарски бе един от най-достойните и авторитетни граждани на град Казанлък, с изключителен принос за неговото развитие.

Със своята невероятна инициативност, безпогрешен усет и находчивост, с високата си отговорност и гражданска активност, Самарски бе приживе признат за емблематична и неповторима личност.

Той бе Председател на Общинския съвет в Казанлък: мандат 2003 – 2007 г. и мандат 2007 – 2011 г. По негова инициатива на 7 май 2008 г. стартира Първият електронен общински съвет в Република България.                                                                     

Васил Самарски е най-дългогодишният председател на НЧ „Искра“, създател на радио „Вис виталис“, и Пресс ТВ, създател и пръв директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, несменяем член на Управителния съвет на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, член на Националната комисия за етика в електронните медии в България.

В последните две години от живота си Васил Самарски бе част от ръководния екип на БСТВ, автор и водещ на телевизионното предаване „Местно време в българските общини“, съветник в политическия кабинет на председателя на БСП в София, шеф на пресцентъра на партията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram