Социалист няма да пътува до Киев

Изпълнителното бюро на НС на БСП е взело решение да не бъде изпращан представител на партията в делегацията на министър-председателя Кирил Петков в Киев.

Според ръководството на БСП е налице достатъчно информация за ситуацията в Украйна и последиците от войната и няма за какво отделен човек да пътува до столицата на Украйна. 

По първоначална информация, делегацията ще пътува утре, сряда 27 април за там, и то по покана на президента Зеленски. 

БСП още веднъж заявява подкрепата си за изпращане на помощ на Украйна – хуманитарна, защитни средства, храни, медикаменти и медицински материали, за възстановяване на гражданската инфраструктура и др., но без военна помощ като боеприпаси и смъртоносни оръжия.

„Очакваме решението за цялостната подкрепа за Украйна да бъде взето в София, след консултации между коалиционните партньори, като с това темата да бъде затворена“, заявяват в позицията си социалистите, които посочват и че след като бъде затворена тази тема е редно правителството да се концентрира върху преодоляването на други проблеми, които са с приоритетно значение като инфлацията, доходите, икономическия растеж, социалната политика.

Припомняме, в Народното събрание от повече от три седмици отлежават две предложения за оказване на военно-техническа помощ на Украйна – на ГЕРБ и на „Демократична България“. Външна комисия два пъти отлага разглеждането им, като го направи на последното си заседание преди празничните дни. От него излезе трети вариант, който да бъде разгледан в пленарна зала от депутатите, в който думата „военна“ е спестена, а помощта е формулирана като „техническа“. 

От първия момент на поставянето на темата БСП и лидерът й Корнелия Нинова, в кабинета вицепремиер и икономически министър, защитават позицията, че военна помощ на Украйна не бива да бъде изпращана от страна на България – първоначално с аргумент, че това ще доведе до изостряне на отношенията ни с Русия, ще въвлече страната ни в конфликта, а в последните десетина дни и с мотив, че това само би удължило войната, а БСП защитава мира.

Междувременно от „Демократична България“ твърдиха тона и заявиха, че позицията на правителството по темата ще постави пред тях въпроса изобщо за участието им в коалицията. През празничните дни съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов направи крачка назад и даде заявка за директно разглеждане на предложението в пленарна зала и решението на Народното събрание. 

Днес би трябвало да се проведе коалиционен съвет, макар и да няма официално потвърдена информация за това, след като от ДБ заявиха, че оттеглят искането си за него. От ДБ също до този момент не са излъчили представител, който да се включи в делегацията, който ще пътува към Киев.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram