Професорките Валерия Фол и Мариела Гемишава в Казанлък за разговор по „Secret Performance“

В последния ден, в който могат да бъдат разгледани всички изложби, част от проекта СЪНЯТ, ще имаме възможност за среща разговор с две изключителни присъствия в българската култура днес – проф. дин Валерия Фол и проф. д-р Мариела Гемишева, съобщават от Художествена галерия – Казанлък. „Заедно с тях ще можем да потърсим отговорите на редица любопитни въпроси провокирани от пърформанса на Мариела Гемишева „Secret Performance“, който е част от проекта СЪНЯТ“ . Срещата започва в 11:00 часа идната неделя, 31 март, в Галерията.

„Secret Performance“ е реализиран през 2019 г. в могилната гробница „Грифони“ от 3-ти – 4-ти в. пр. Хр. в долината на тракийските владетели край Казанлък. Това е своеобразен автопортрет на авторката като музеен експонат в специално състояние на сън, само и единствено пред камерата на Калин Серапионов, припомнят от Галерията.

„По време на срещата ще разговаряме за смисъла на съня в тракийската култура, за гробницата „Грифони“ и как наследено културно наследство и съвременно изкуство могат да съжителстват и изпълват територията на смисъла с все ново и ново съдържание“.

Проф. д.и.н. Валерия ФОЛ е един от най-известните български учени траколози. Директор е на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Носител е на специалната награда за наука „Питагор“ (януари 2010 г.). Автор е на множество монографии, статии и студии на различни езици. Ръководи редица научноизследователски български и международни проекти. Член е на Националната комисия към ICOM – UNESCO.

Проф. д-р Мариела ГЕМИШЕВА е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплините „Моден проект“, „Модата на ХХ век“ и „Модата като спектакъл“ в специалност „Мода“ в Националната художествена академия. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. В международни, групови и самостоятелни проекти тя е работила с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Небойша Вилич, Гергана Мудова и др. Нейни работи са притежание на музейни институции като СГХГ, ESSL MUSEUM – Виена, Gass Art Gallery – Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram