Протестът срещу фотоволтаиците до Кънчево се премести пред Общината (обновява се)

Десетки хора вече се събраха на обявения с начален час 17:00 ч. пред Община Казанлък протест на жителите на село Кънчево, които се опълчиха на решение на Общински съвет – Казанлък за изграждане на фотоволтаична централа в землището на селището. Първото протестно брожение се състоя на 5 януари в центъра на селото.

Хората се надяват общинските съветници да преосмислят решението си и да се съобразят с мнението им, което е категорично против това инвеститорско намерение.

„Искаме да защитим землището си и правото си да бъдем информирани, и да изразим несъгласието с решения на когото и да било, които са в ущърб на жителите на селото ни, особено, когато са взети подмолно и зад гърба ни“, споделят организаторите.

Кметът на Кънчево Стойно Стойнов депозира официално възражение до Общински съвет – Казанлък, а областният управител Ива Радева върна решението за преразглеждане като незаконосъобразно.

Днес и Декларация от ловната дружинка в Кънчево стана израз на широкото недоволство, тъй като според авджиите предстои отнемане на ловна площ, ограничаване движението на дивеча и затварянето ѝ с ограда, което е нецелесъобразно. Дружинката е изпратили са жалба до областния управител.

Жителите заявиха, че ще се борят срещу учередяване възмездното право на строеж в полза на „ДЖИ ЕЙЧ ПРОЕКТ“ ООД. Те питат как е оценена земята на такава категория и искат открито заседание на Об съвет.

Припомняме, че на последната си сесия на Общинския съвет на Казанлък на 22 декември м.г. местният парламент гласува учредяването на възмездно право на строеж за срок от 30 години за построяване на фотоволтаична централа с мощност 33-50 Mw в полза на „ДЖИ ЕЙЧ ПРОЕКТ“ ООД край Кънчево срещу 400 000 лева.

Съветниците от „Възраждане“, „Има такъв народ“, ПП-ДБ, част от БСП и „Алтернатива на гражданите“ се възпротивиха, но с 20 гласа – предимно на съветници от ГЕРБ и ДПС, предложението бе прието.

„Бъдете готови за решителни действия“, заяви Димитър Пашев от „Възраждане“. Той и неговите двама съппартийци и общински съветници реагираха с брифинг веднага след приемането на въпросното решение като обявиха, че това е коледен подарък за ДПС срещу подкрепата за кмета Галина Стоянова на местните избори. Те посочиха, че единият от съуправителите на дружеството е във фондация на Ахмед Доган, както и в други дружества с участието на почетния председател на Движението.

Сред негодуващото множество на центъра на Кънчево миналата седмица бе и Живка Железова – общински съветник от ИТН. Тя първа на заседанието на Об съвет даде фрапиращи подробности за фирмата-инвеститор и за готвената сделка с Община Казанлък, която ще ощети общността с 1 млн. лева годишно в следващите 30 години. Приходът годишно за ДЖИ ЕЙЧ ПРОЕКТ“ ООД прогнозно следва да бъде около 9 млн. лева, смята Железова, твърдейки, че сделката е неизгодна за Община Казанлък.

Инвеститорът Христомил Рахманлиев заяви, че тази инвестиция е с уникален характер за Кънчево и има потенциал да създаде поминък за жителите му в рамките на следващите 30 години. „Считаме, че тя не само не е вредна, а в изключителна степен необходима възможност за селото да развие икономическия си и социален потенциал“, посочи той.

„Изненадан съм от реакцията на жителите на двете населени села Кънчево и Розово. Във времена, в които очакваме европейски средства по Плана за развитие, в момента, когато говорим за намаляване на всякакви емисии и изграждане на ФВЦ, има протести срещу това“,коментира Николай Златанов, председател на Общинския съвет в Казанлък. В процеса на обсъждане между съветниците се чуха и аргументи, които са чисто политически, коментира още той

В срок до 14 дни общинските съветници ще се произнесат по възражението след връчване на заповедта на областния управител.

„Ако преценим, че мнозинството трябва да бъде по-голямо, ако преценим, че промяната на предназначението на терена може да бъде извършено и след нашето решение, вероятно тогава ще потвърдим нашето решение, тъй като нашите действия трябва да се ръководят от закона. Ако преценим, че сме пропуснали нещо и областният управител е прав, би могло да отменим решението или да го изменим. Всички законови възможности са в ход. До 14 дни гражданите ще разберат дали потвърждаваме решението или го отменяме“, допълни Николай Златанов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram