Протестиращи: Кметът на Стара Загора незабавно да отзове полицията от пътя

Протестиращи, които пети ден блокират пътя между Стара Загора и Хасково, разпространиха отворено писмо до медиите с настояване кметът на Стара Загора – Живко Тодоров, да нареди оттеглянето на полицаите, които не им позволяват да упражнят конституционното си право да преминат през републиканския път:

„Отворено писмо

Уважаеми госпожи и господа,

Във връзка с изразеното от кмета на община Стара Загора желание да се включи в казуса с блокирането на нашето преминаване към детелината на АМ „Тракия“, ние смятаме, че макар и закъсняло, отношение от негова страна действително е необходимо.

От 31.07.2020 г., ние сме блокирани на участък от път I-5 в Стара Загора от полиция и жандармерия. След многократни устни запитвания от наша страна към съответните органи, ни беше отговорено, че преминаването ни е блокирано от същите с цел осигуряване на нашата безопасност.

При разговора с кмета на община Стара Загора на 03.08.2020 г. ни беше предложено да отправим към него писмено заявление за провеждане на автомобилно шествие до детелината на АМ „Тракия“.

Считаме предложението за неуместно, дори обидно. Нашето желание е единствено да преминем по републиканския път и отстояваме конституционното си право. Кметът на община Стара Загора има правомощия да поиска оттегляне на органите на реда и очакваме от него да пристъпи към незабавни действия.“

Припомняме, че кордон от полицаи още в петък блокира преминаването на старозагорци през републиканския път Стара Загора-Хасково и осуети намерението на протестиращите да спрат движението по АМ „Тракия“. Към протеста на старозагорци се присъединиха хора от Сливен, Нова Загора, Хасково и Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram