Президентът ще е патрон на всички събития, посветени на художника Иван Милев

Всички събития, посветени на 125-те години от рождението и 95-те години от смъртта на художника Иван Милев, през тази година ще бъдат под патронажа на президента на Република България Румен Радев, съобщи новината, която е буквално отпреди минути, за Пресс ТВ изкуствоведът д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък.

Три юбилейни експозиции подготвя Галерията.

С подкрепата на община Казанлък, и в партньорство с Българския културен институт в Рим, ще бъде осъществена първата самостоятелна изложба с творби на Иван Милев зад граница и ще бъде издаден каталог с всички картини, част от колекцията на Казанлъшката галерия.
Прочутият художник е известен като един от създателите на българския сецесион, когото критиците сравняват с Густав Климт. Милев е бил представян в чужбина, но като участник в сборна изложба. Той е един от 70 -те художници, които представят нашата страна през 1926 г. в Прага в най-мащабната изложба на български творци до днес, организирана по идея на Алфонс Муха и със съдействието на Иван Мърквичка.
През пролетта в Галерията ще бъде открита изложба, посветена само на една забележителна творба на Иван Милев – “Пътуването на Света Богородица до Атон“ /1926/, притежание на частен колекционер. Една творба, която обединява духовното начало на българското изобразително изкуство и християнското наследство.
„Пътят на петолевката“ е мотото на другата нова експозиция, посветена на Иван Милев, която ще бъде открита в родния му град. Понякога съдбата си прави шеги – художник, който рядко е имал пари, е изрисуван на банкнотата от пет лева, отпечатана от БНБ. Автопортретът му се появява на розовите банкноти през 1999 г.

„И до днес всеки ден виждаме художника – но малцина знаят кой е той. Експозицията е един добър повод да припомним този сюжет“, посочва д-р Петров за БТА.

Художникът умира внезапно от инфлуенца на 25 януари 1927 г., три месеца преди рождения си ден и не достигнал 30-та си годишнина.
Кратък живот, от който остават изключително ценни за поколенията картини.
В галерията в родния му град се съхраняват 89 негови оригинала. Негови платна са притежание и на частни колекционери.
Има 30 изчезнали картини на художника. По време на бомбардировките в София съпругата му ги дава за съхранение в трезора на Българска народна банка. Фотоси на част от тях са публикувани в монография на д-р Евдокия Филева, съпруга на археолога и политик Богдан Филов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram