Президентът пак не даде да се преименува връх Шипка

Тази седмица е отхвърлено от президента за пореден път предложението да се възстанови старото име на връх Шипка – Свети Никола, стана ясно от съобщение от президентската институция.

Такова предложение е отхвърлено и през 2018 и 2019 г. Комисията към президента за именуване и преименуване смята, че историческите факти все още не са достатъчно широко оповестени и няма ясно изразена масова нагласа в полза на промяната. 

В тези дебати е нужно да вземат участие както представители на научните среди (историци, езиковеди, литератори и др.), така и общественици и представители на различни институции, включително министерствата на образованието, културата и туризма, пише още комисията.

„Когато става дума за Шипка, не може да се пренебрегне фактът, че няколко поколения българи са възпитани с това име“, се казва в отчета й.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

3 thoughts on “Президентът пак не даде да се преименува връх Шипка

  1. НЕ ЗНАМ КОИ СА ТЕЗИ КОИТО …НАСТОЯВАТ , ДА СЕ СМЕНИ ИМЕТО НА ВРЪХ ШИПКА !!! И , АКО ПРИЧИНАТА ..Е … ПЪРВОСИГНАЛНА ………ИМА ОБЯСНЕНИЕ !!! НА “ НАГАЖДАЧИТЕ“ НЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ ВСИЧКИ ……ИДЕЙ …

  2. ТОВА МОЖЕ ДА СЕ РОДИ САМО В ГЛАВИТЕ НА МИЗЕРНИ РОДООТСТЪПНИЦИ КОЕТО ИСКАТ ДА ЗАЛИЧАТ НАЦИОНАЛНА И ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ!!!

  3. Ако питате поповете, трябва да сме попска държава. Като Иран- на имамите. Кой е св. Николай, там горе на най- свещения за Бг връх. Аз съм против и болниците да имат имена на светии. Св.Мина, св. Георги и т.н…?! Ако дадена църква или вероизповедание има свои болници, приюти и т.н., тогава нека те носят съответното име на светия.

Comments are closed.